На Флориди се дружило 200 српске деце

Благословом преосвећеног владике Иринеја на Флориди је организован тродневни “Зимски дечији камп”, који је окупио око 200 дечака и девојчица из јужних и источних делова Америке, сентпетерсбушког намесништва.
Домаћини кампа су били парохије Св. Ђорђа у Клирвотеру и Св. Саве у Сент Петерсбургу. Регистрација и дочек деце су обављени 25. децембра, после чега је служено вечерње богослужење, послужена вечера, и ложена логорска ватра. Програм кампа реализовао је ђакон Јован Аничић, референт одељења за образовање при Епархији источноамеричкој СПЦ.
У раду са децом били су укључени свештеници, наставници недељних црквених школа, и родитељи. У четвртак 26. децембра деца су провела дан у парохији Св. Саве у Сент Петерсбургу, уживајући у мноштву различитих духовних и спортских активности, од сликања до играња малог фудбала. Малишани узраста око 10 година су у поподневним сатима испловили са гусарским бродом у Мексички залив, док су старија деца била у великом парку недалеко од Тампе.
Увече је приказан филм о Светом Мардарију, након чега је отворена дискусија и разговор о овом великом српскоамеричком духовнику. Диван дан петак, деца су провела у парохији Св. Ђорђа у Клирвотеру. Гледали су филм, потом уприличен разговор о Светом Василију Острошком.
После подне деца су провела на плажи, дружећи се, и такмичећи у малом фудбалу и одбојци на песку. Увече је организовано култрно-ѕабавно вече, када су деца на бини показала своје раскошне таленте кроз игру, песму, свирку, глуму…
У суботу 28. децембра служена је јутарња литургија и организована заједничка трпеза љубави, након чега су гости, пуни лепих утисака, кренули својим кућама,
Текст и фотографије: Ненад Цвјетковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *