Акције владике Иринеја за заштиту СПЦ у Црној Гори

Настављају се интезивне дипломатске акције владика Источноамерички г. Иринеја код високопозиционираних амерички, и званичницима УН од који тражи да се заузму за заштиту српских светиња, свештенства и верника у Црној Гори. Најновија у низу су писма Високом представнику Уједињених Нација и Стејт Департмента.
Опис није доступан.
У светлу континуираног прогона свештенства и верника Српске Православне Цркве у Црној Гори, Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Г. Иринеј упутио је 16. јуна 2020. године писмо амбасадору г. Мигуелу Анхелу Моратиносу, високом представнику Уједињених нација за Алијансу цивилизација иу коме га јед упознао са забрињавајућим стањем верских слобода и флагрантним кршењима основних људских права епископа, свештеника, монаштва и верника Српске Православне Цркве.
Владика је посебно поменуо случај Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија против кога је на политичкој основи покренут судски процес. У писму је упућена молба амбасадору Моратиносу да се заузме за заштиту прогоњене Српске Православне Цркве код релевантних институција Уједињених нација.
Истог дана, Његово Преосвештенство владика источноамерички г. Иринеј се обратио писмом амбасадору Сему Браунбеку, који је задужен за верске слободе при Стејт Департменту. Између осталог, владика Иринеј је нагласио своје жаљење и забринутост због континуираног прогона епископа, свештенства, монаштва и верног народа Српске Православне Цркве у Црној Гори. Владика се посебно осврнуо на забрињавајуће извештаје о бруталном обрачунавању специјалних снага полиције Црне Горе са голоруким и мирољубивим народом.
Владика је замолио амбасадора Браунбека да учини све што је у његовој моћи да се заустави кршење основних људских права и верских слобода у Црној Гори, а посебно да се престане са прогоном Епископа Јоаникија.

На фотографијама: Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј у пратњи владике Иринеја у посети цркви Светог Саве у Ст. Петерсбургу, на Флориди, фебруара ове године

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *