Ко назове Српску геноцидном иде у затвор

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је два законска решења која ће бити упућена у парламентарну процедуру ове седмице те нагласила да су изузетно важни и да су резултат данашњег договора лидера парламентарних странака.

Једна од измена закона коју су договорили лидери Српске данас у Бањалуци бити да ко год назове Републику Српску или српски народ геноцидним иде у затвор.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је данас два законска решења која ће бити упућена у парламентарну процедуру ове седмице те нагласила да су изузетно важни и да су резултат данашњег договора лидера парламентарних странака.

На овај начин политички представници из РС-а желе да „одговоре“ на Инцкову одлуку о изменама Кривичног закона БиХ којим се забрањује и кажњава негирање геноцида. Други закон који је у припреми тиче се одбацивања свих одлука које је наметнуо високи представник међународне заједнице у БиХ. Члан Председништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик је казао да је договорено да седница Народне скупштине РС-а у петак буде затворена за јавност.

Подсетимо, након састанка председника парламентарних странака са сјдиштем у Републици Српској поводом одлуке Валентина Инцка да наметне допуну Закона у вези са забраном и кажњавањем негирања геноцида донесено је пет закључака међу којима је и онај о бојкоту српских представника у раду институција БиХ.

Састанак сазвао је председник НСРС Недељко Чубриловић (ДЕМОС), а присуствовали су му и председница РС-а Жељка Цвијановић, лидер СНСД-а Милорад Додик, председник СДС-а Мирко Шаровић, ПДП-а Бранислав Бореновић, СП-а Петар Ђокић, УС-а Ненад Стевандић, ДНС-а Ненад Нешић, СПС-а Горан Селак, НПС-а Дарко Бањац и НДП-а Драган Чавић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *