Место где и камен има ожиљак

Светска премијера документарног филма “Пребиловци – тамо и камен има ожиљак”, ауторке Сање Драгићевић Бабић, биће одржана на 69. Мартовском фестивалу вечерас, 30. марта од 19 часова у Великој сали Дома омладине Београда. Овај документарац настао је у продукцији Радио-телевизије Србије, сниматељи су Драгослав Бојковић и Никола Ђуровић, а продуцент Милица Дабић.

Знате ли за село у Херцеговини, где свака кућа, сваки камен и сваки човек имају ожиљак? За село у којем је два пута заустављан живот, а оно изнова оживљавало? Где су једном убијени, опет убијани? Где, упркос свему, живот и даље говори? Знате ли како је у том селу дошло до преображаја од мржње до љубави? Како је из смрти настао живот? Добро победило зло? Ово је филм о злочину, вољи за животом, достојанству, памћењу. О опомени и спознаји.

Сања Драгићевић Бабић аутор филма о Пребиловцима Рођена је 1980. у Чапљини, Босна и Херцеговина. Тренутно живи и ради у Београду. Дипломирала је на Факултету политичких наука у Београду, новинарско-комуниколошки смер. Ради као новинар, уредник и водитељ на Радио-телевизији Србије. Аутор је документарних филмова „Срђо“ и „Мајка храброст – Јелена Трикић, Живот за Николу“, за који је добила награде „Бронзани витез“ на фестивалу „Златни витез“ у Русији и Гран-при, на Међународном фестивалу у Апатину. На међународном Сретењском фестивалу, у руском граду Обнинску, награђена је за најбољи документарни филм о хероју нашег времена. Добитница је и два специјална признања на фестивалима у Русији и Бугарској.

Мартовски фестивал, један од најстаријих филмских фестивала у Европи и свету, ове године трајаће 5 дана, а публици ће представити богат филмски програм у неколико националних такмичарских категорија: документарни филм до 50 и преко 50 минута, експериментални филм и видео арт, анимирани филм и кратки играни филм.

Од ове године новина је да ће у међународном такмичарском програму бити заступљени сви родови краткометражног филма, а не само кратки играни филм, како је то до сада била пракса. Планиране су бројне премијере, специјалне пројекције, стручни програми и трибине за професионалце и студенте, разговори са гостима фестивала, мастер-класови, промоције књига и други пратећи програми.

Београдски фестивал документарног и краткометражног филма је стална манифестација у области културе од значаја за Град Београд, организатор фестивала је Дом омладине Београда, покровитељи фестивала су Град Београд, Министарство културе и информисања Републике Србије, Филмски центар Србије, Фестивал су подржали: Аустријски културни форум, DPC, Ливинг Пикчрс, Туристичка организација Београда, Туристичка организација Србије, а пријатељ фестивала је Лукоил Србија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *