После три века креће обнова манастира Удрим

Више нема никакве дилеме, почиње обнова манастира Удрим у Гостовићу код Завидовића, задужбина краља Драгутина Немањића, који се у рушевинама налази више од три века. Дозволе за почетак градње су стигле, одређени су извођачи радова, а ову радосну вест са верницима је поделио администаратор ове светиње протојереј-ставрофор Зоран Живковић. Ево његовог саопштења за јавност:

„Након проведене процедуре избора најповољнијег понуђача за извођење радова на обнови манастира Удрим, данас 07. септембра 2020. године потписали смо Уговор о извођењу радова на обнови манастира Удрим са извођачем- фирмом “Кото“ д.о.о. Београд. У присуству чланова Грађевинског Одбора, Уговор о извођењу радова потписали су администратор манастира Удрим протојереј – ставрофор Зоран Живковић и директор представништва фирме “Кото“ д.о.о. из Бањалуке г. Јовица Благојевић.

Опис није доступан.Поред Уговора за прву фазу радова, потписан је и Оквирни Споразум са поменутом фирмом, а на основу понуде за извођење радова на обнови манастира. Овај историјски документ је потписан на самом локалитету, тачније испред манастира Удрим. Извођач ће започети радове у року од 10. дана од дана потписивања Уговoра.
Поред тога, потписан је Уговор о вршењу стручног надзора са друштвом за пројектовање и инжењеринг “ Стилпројект“ д.о.о. из Завидовића. Управа манастира Удрим је у току прошле године покренула процедуру за добијање дозволе за обнову манастира Удрим, те је након израде пројектне документације и прибављања неопходних одобрења, коначну дозволу за обнову манастира Удрим добила у марту ове године.
Опис није доступан.Обзиром да се ради о манастиру који се налази на листи споменика културе, федерално Министарство просторног уређења је на основу испоштоване процедуре а у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе те Комисијом за очување националних споменика издало коначно Одобрење за грађење које је правоснажно од марта ове године. У оквиру своје надлежности Епархијски Управни Одбор Митрополије дабробосанске дао је Одобрење на Главни пројекат реконструкције и рестаурације манастира Удрим.
Позивамо све наше вјернике да у будућности својим прилозима пружају подршку обнови манастира Удрим“, навео је администратор манастира Удрим протојереј-ставрофор Зоран Живковић.
Насловна фотографија: Прота Зоран потписује уговор са извођачима радова

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *