Дијаспора пита где и како да улаже у матицу

У швајцарском граду Диетикону, надомак Цириха, одржан је четврти Самит пословне дијаспоре. Више десетина излагача представило је своје пословне могућности, док се у оквиру панел програма разговарало о иновацијама и могућностима улагања у матицу.

Самит у Швајцарској, који по четврти пут организује Удружење српских привредника, организован је као вид подршке српским компанијама у Швајцарској, али и као сегмент подстицаја економског развоја и сарадње између дијаспоре и матице.

„Дијаспора хоће да улаже у матицу, а ово је само један од начина како да објаснимо дијаспори моделе улагања. Премијер Вишковић је данас саопштио неке од могућности, које заиста и ја први пут чујем. Желео бих да и то подстакне наше наше људе у дијаспори да улажу у матицу“, истакао је председник Удружења српских привредника у Швајцарској, Стојан Стевановић.

Самит пословне дијаспоре у Швајцарској пружио је могућност бројним компанијама из Србије и Републике Српске да се директно укључе у швајцарско тржиште, а подршку је обећала и Привредна комора земље домаћина.

„Привредна комора Швајцарске је присутна како би пружила подршку компанијама из Србије, које желе да дођу и послују у Швајцарској, али исто тако и компаније које желе да остваре пословање у Србији. Веома сам срећан што присуствујем оваквом скупу. Увек радим на томе да привреда Србије и привреда Швајцарске што више сарађују“, нагласио је председник Привредне коморе средње Швајцарске Оливер Бечингер.

Један од предавача, у оквиру пословног форума био је и др Владимир Цмиљановић, један од водећих швајцарских серијских фармацеутских предузетника, медицински хемичар и научник са више од петнаест година искуства у развоју онколошких лекова.

„Овде сам упознао многе наше младе таленте, нашу будућност, студенте који студирају овде у Швајцарској. Они ће можда једнога дана да се врате или ће на други начин помоћи нашој земљи. То су све млади људи са пуно потенцијала и верујем да ће они бити наша права интелектуална снага“, истакао је др Цмиљанић.

Гости Самита пословне дијаспоре били су и чланови Српског академског удружења у Швајцарској, као и Удружења српских студената.

Текст и фотографије: Горан Гајић (РТС)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *