Maska srpskih naučnika otkriva koronu

Tim mladih srpskih naučnika sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka pod vođstvom profesora Gorana Stojanovića je došlo na ideju da naprave masku koja može da detektuje koronavirus i to samo preko daha.

Kada se na njenoj unutrašnjoj strani, onoj koju stavljamo do nosa i usana, srebrnim koncem izvezu komponente u obliku kondenzatora, maska može da nam otkrije da li u organizmu imamo ovaj opasni virus.

Strpljivim radom i istraživanjem „iznikla“ je u laboratoriji Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu. Entuzijasti, može se reći, s dečjom radoznalošću, u prostorijama prepunim kompjutera i drugih elektronskih sprava, ali i sa mašinom za vez, ne miruju, i na ovome se nisu zaustavili. Maska bi trebalo da na osnovu daha otkrije da li onaj koji je nosi ima helikobakteriju.

Opisujući nam kako kondenzatori detektuju virus korona, profesor Stojanović kaže da kada dišemo na kondenzator izvezen u maski, menjamo električne osobine te elektronske komponente, a senzor kada se poveže za računar ili aplikaciju na mobilnom telefonu, beleži promenu.

„Kada dišemo možemo da zabeležimo promenu onoga što udišemo ili izdišemo i vidi se da li su pluća bolesna ili ne“, objašnjava profesor Stojanović kako sve ovo funkcioniše, dodajući da je slab kapacitet pluća znak bolesti kovida.

Kod kuće se svako može preliminarno testirati na ovaj virus. Maske su nedavno patentirane i zasada ih nose samo članovi tima na fakultetu, a realno je očekivati da mogu da se kupe u apotekama i prodavnicama, u bliskoj budućnosti.

Profesor Stojanović i njegov mladi tim je došao na ideju da nam maske zimi greju lice, što je, kako ističe blagodetno za zimske sportove, za klizače i skijaše. One će uskoro moći da se ugrađuju i u druge odevne predmete, pa će zimogrožljivi lakše podnositi niže temperature.

„Još jedna, dodatna korist zaštitne maske je da onima koji je nose može da otkrije da li imaju helikobakteriju u organizmu“, otkriva nam profesor Stojanović na čemu trenutno rade.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *