Pet najlepših manastira na svetu

Manastiri su veliki deo kulturnog, duhovnog, verskog ali i umetničkog nasleđa gotovo svih civilizacija i nacija u svetu! U manastire se oduvek ulagalo i čuvali su se tako da se u njima zadrži, i na najbolji način predstavi mir i spokoj koji ljudi osete već na samom pragu.

Ukoliko ste ljubitelj duhovnosti, ili jednostavno cenite umetnički dojam i raznolikost kojom različite kulture doživljavaju i ispoljavaju veru – predstavljamo vam pet najlepših manastira na svetu.

1. Španija, manastir Santa Marija de Montserat

Duboko u planinama Monserat, nalazi se benediktanski manastir posvećen Devici Mariji. Osim po neverovatnoj, planinskoj prirodi koja nadvisuje manastir Santa Maria de Montserat, ovaj kompleks poznat je i po razvoju evropske tehnike slikanja ikona na platnu i ogromnoj umetničkoj kolekciji i zaostavštini slikara El Greka, Dalija i Pikasa!

Manastir poseduje i prelepu baštu iz koje se svakog dana može čuti hor dečaka iz manastira. Arhitektura, neverovatna priroda i česte izložbe slika pomenutih slikara privlače turiste iz celog sveta, a sam manastir nalazi se na nešto manje od sat vremena vožnje od Barselone.

2. Grčka, manastirski kompleks “Meteori”

Verovatno najpoznatiji pravoslavni manastiri uklesani u litice nalaze se u Grčkoj, planinskoj i krševitoj oblasti poznatoj pod nazivom “Meteori”. 

Ono po čemu su manastiri na ovom mestu karakteristični jeste njihova uklesanost u litice i na same vrhove, ali i veličanstvenost okolne prirode koja je iznedrila i mnoštvo legendi o nastanku čitavog kompleksa.

Meteori su i najznačajnija skupina manastira na jednom mestu, za čitav grčki ali i pravoslavni svet. Zbog svog neobičnog izgleda i lokacije, Meteori su se našli i na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine.

U Turskoj postoji sličan “koncept” klesanja manastira u stene i od stenovitog materijala, pa se sa kompleksom Metora poredi manastir Sumela, uklesan u planinu Mela, u pokrajini Trabzon ili Trapezunt, na obali Crnog mora. Iako se nalazi u Turskoj, ovaj manastir je poreklom grčko nasleđe, sa kombinacijom grčkih i turskih arhitektonskih primesa i uticaja. Ovaj pravoslavni manastir posvećen je Devici Mariji.

3. Šri Lanka, manastir “Lavlja stena”

Još jedan manastirski kompleks pod zaštitom UNESCO-a jeste budistički manastir Sigirja, poznat i pod nazivom “Lavlja stena”. Naime, čitav kompleks manastira nalazi se na vrhu stene/planine koja je nastala od gomile magme iz ugašenog vulkana.

U petom veku, grad na planini služio je kao prestonica Sri Lanke, da bi kasnije bio pretvoren u manastir. Planina se može videti iz skoro svih delova države i jedna je od tamošnjih najpopularnijih atrakcija. Do samog podnožja, a onda i do vrha se relativno lako stiže autobusom ili tuk-tukom iz grada Dambula.

Još jedna budistička atrakcija slične zamisli

Sličan budistički kompleks, ugnežden na obronke planie može se pronaći i na Himalajima. Manastir poznat kao “Tigrovo gnezdo” jedan je od svetih ali i najpoznatijih atrakcija države Butan.

Na liticama Himalaja, u oblasti Paro doline, nakon Budine druge meditacije u pećinama, na tom mestu podignut je manastir. Do podnožja planine može se doći avionom sa aerodroma iz ove oblasti, dok se do samog kompleksa dolazi peške ili konjem. Za obilazak manastira moguće je unajmiti i vodiča.

4. Francuska, manastir-planina (Mont-) San Mišel

Grad-Manastir Svetog Mišela u Francuskoj, slika je i prilika srednjovekovnog, feudalnog društva. Manastirski kompleks podeljen je na nekoliko delova, idući od podnožja planine, ka samom vrhu.

Na vrhu se nalazi manastir gde su monasi, jer oni su najbliži bogu, dok su niži delovi kompleksa “rezervisani” za aristokrate, poslugu, ribare i farmere.

Ovaj manastir je jedan od najpoznatijih obeležja čitave Francuske. Do kompleksa se dolazi autobusom ili automobilom preko posebnog puta preko močvarnog predela na plaži.

5. Mjanmar, manastir Bagan u regiji Mandalaj

Nekada davno, glavni politički, ekonomski i verski centar Mjanmara, manastir Bagan danas je jedna od najpoznatijih atrakcija u svetu. Ovaj prastari grad-utvrđenje obiluje odlično očuvanim spomenicima građenim i podizanim od sedmog do devetnaestog veka.

Do ovog spomenika impresivne arhitekture dolazi se avionom, atobusom ili vozom kroz pokrajinu Mandalaj. Do samog kompleksa može se takođe doći autobusom ili nekim mini vozilom.

Da li vas privlači neka od pomenutih znamenitosti ili ste se možda već upoznali veličinu i lepotu manastirskih kompleksa sa liste? Nadamo se da ćete imati priliku da neki od navedenih kompleksa i posetite i uverite se zašto ih je UNESCO zaštitio kao umetnička, istorijska i verska blaga sveta!

Fotografije:
1. https://pixabay.com/photos/meteora-greece-monastery-landscape-4074026/
2. https://pixabay.com/photos/mont-saint-michel-france-normandy-688405/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *