U Kini otkriven embrionom dinosaurusa star 66 miliona godina

Naučnici su objavili da su otkrili savršeno očuvani embrion dinosaurusa star najmanje 66 miliouna godina. Fosil je otkriven u Ganžouu u južnoj Kini i pripadao je bezubom dinosaurusu teropodu, ili oviraptorosauru, kojeg je nazvan „Beba Jingliang“.

„To je jedan od najboljih primeraka embrija dinosaurusa pronađenih u istoriji“, rekla je za AFP Fion Vajsum Ma sa Univerziteta u Birminghamu.

Ma i njene kolege otkrili su da je embrion bio sklupčan, glava bebe Jingliang ležala je ispod tela, sa stopalima na obje strane i savijenim leđima – položaj koji je pre nije bio viđen kod dinosaurusa, ali sličan današnjim pticama.

„To ukazuje na to da je takvo ponašanje današnjih ptica prvo evoluiralo i nastalo među njihovim precima dinosaurusima“, rekla je Ma.

Alternativa takvom položaju mogla bi biti nešto bliže onome što se vidi kod današnjih krokodila, koji umesto toga zauzimaju sedeći položaj s glavom pognutom na prsima do izleganja.

Oviraptorosauri, što znači „kradljivci jaja“, bili su pernati dinosaurusi koji su živeli na području današnje Azije i Severne Amerike tokom razdoblja kasne krede. Beba Jingliang duga je oko 27 centimetara od glave do repa i leži unutar 17 centimetara dugog jajeta u Muzeju prirodoslovne istorije u kamenu Jingliang.

Naučnici veruju da je stvorenje, staro između 72 i 66 milijuna godina, verojatno očuvalo iznenadno klizište koje je zatrpalo jaje, štiteći ga od grabljivica tadašnjeg doba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *