Масакр у Пофалићима – затирање сарајевских Срба

На данашњи дан, 16. маја, у општем нападу муслиманских јединица, припадника муслиманских паравојних јединица Патриотске лиге и Зелених беретки на Србе у сарајевском насељу Пофалићи, у рано јутро 16. маја 1992. године, убијено је преко 200 цивила српске националности, (сви они су били моје комшије пријатељи, рођаци), а упоредо са ликвидацијом и протјеривањем српског становништва њихова имовина је опљачкана и спаљена. Многи се и данас воде као нестали.

Том приликом је опљачкано и спаљено преко 500 српских кућа (међу њима и кућа мојих родитеља) и преко 1000 осталих грађевинских објеката. Многи становници српске националности свирепо су поубијани испред својих кућа, или ухваћени и затворени у логоре, као и у засједама које су муслимани постављали на путевима и стазама којим су кроз шуму и пашњаке, преко брда Хума и Жучи, многе породице, са д‌јецом и старим, покушавале пребећи на слободну српску територију.

Егзекуције над њима, поготово ако су извршене у кућама или затворима, извршене су на веома суров начин: тупим предметима, ножевима, па и спаљивањем. У томе су се посебно истицале тзв. Санџаклије, муслимани који су раније или приликом почетка рата као добровољци пристигли са подручја Рашке области.

Напад на Пофалиће припремили су командант и локални старјешина „територијалне одбране БиХ“ Хасан Ефендић и Идриз Салко.

У акцији су учествовали одред „Пофалићи 1“, чији је командант био Хабиб Идризовић, „Пофалићи 2“, са командантом Јусуфом Лошићем и Одред „Велешићи“, којим је командовао Енвер Шеховић, док је на челу батаљона Војне полиције био Џевад Топић.

Прије напада, Пофалићи су били свакодневно гранатирани, а по насељу је пуцано и из снајпера.

Овим злочиначким нападом на пофалићке Србе, откривена је јасна намјера муслиманског политичког и војног руководства да направи етнички чисто Сарајево, што им је нажалост касније и успјело. Од око 156. 000 Срба, колико их је до рата живјело у Сарајеву, данас се Срби у Сарајеву могу пребројати „на прсте једне руке.“

Наравно, ни за овај злочин, као и за многе друге злочине над Србима у Сарајеву и широм БиХ никад нико није одговарао.

***

О злочину у Пофалићима Сњежан Лаковић је 2017. године снимио овај документарни филм „Пофалићи“ уз помоћ Удружења филмских радника „Византија“ и чува се у Југославенској кинотеци као трајно свједочанство над сарајевским Србима, који су убијени само због свог хришћанског имена и презимена. Погледајте овај филм:

Текст: Драган Ђоговић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *