Рушио државу, а гоне га због увреде полицајца!

Пише: Предраг Савић, адвокат и писац

Постојећи кривични поступак који се спороводи против Веселина Вељовића, саветника шефа државе и то због напада на службено лице, представља праву спрдњу и имаитацију кривичног прогона! Све то личи на лечење најтеже болести са аспирином! Човека који је оргнаизовао државни удар и том приликом извршио у стицају више кривичних дела почев од  удруживања ради противуставне делатности из члана 372 , напада на уставно уређе из члана 370, изазивања националне, расне и верске мржње из члана 370 и диверзије из члана 366 Кривчног законика Црне Горе, сада процесуирању због напада на службено лици из члана 376. КЗ .

Вељовић је осумњичен за извршење дела за које је запрећена казна до три године затвора (када је питању основно дело) или  казна од максималних  пет година (када је у питању квалификовани облик овог дјела – најчешћешће услед  изазивања телесних повреда).

Неко ко је командовао постављањем барикада на којима су били наоружани демонстрантои и изазвао толики степен узнемирења грађана и јавности, уништио имовину и покушавао да струши правни поредак, позивањем на оптпор, изазивањем верске и националне мржње и на друге начине извршио више кривичних дела против слобода и права људи  грађана, против државних органа и уставног уређења и безбедности  Црне Горе процесуира се због птетњи и  вређања  слуужбених  лица.

У питању, више него непримерена реакција надлежног тужилаштва, које као да није пристувовало покушају државног удара на Цетињу. У тужилаштву изгледа сматрају да  би команданта Веселина Вељовића требало третирати као учесника обичне кафанске туче и нереда минималних размера, који је  увредио, пљунуо или на други начин напао службено лице. Тужно је то и обесхрабрујуће, ужасавајуће  и  аларм за  узбуну и хитно деловање.

После шефа државе који је рушио темеље своје државе, на сцену ступају државни органи који би требало да по својој примарној дужности  гоне учиниоце крвичних дела а, не да жмуре  на оба ока и  виде тек најмизерније последице криминалног и терористичког деловања.-

Са оваковом квалификацијом кривичног дела Веселин Вељовић, може узскоро да се весели на слободи. За изазивање великог хаооса, непосредне опсаности за уставнои поредак, животе и имовину у великом обиму  веровано му следи уемсто казне  награда, уз види укидања задржавања и не одређивања притвора. Јер, шта може судија за предходно питање, када  Тужилаштво команданта Вељовића уместо као организатора напада на уставно уређење процесуира као ситног преступника и насилника!

Са оваквим тужилачком организацијом  Црној Гори, нико, па  ни сам Господ Бог не може помоћи!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *