Присвајају српског краља и подижу му споменик

Градоначелница Сарајева Бенјамина Карић најавила је за наредну годину подизање споменика, како је навела, „прво бану, а затим краљу Босне Твртку Првом котроманићу. У овој иницијативи не би било ништа лоше да ова, по професији, историчарка не фалсификује историју и на аматерски и псеудонаучни начин знаменитог српског краља присваја и злоупотребљава.

Илустрација краља Стефана Твртка I Котроманића.jpg
Краљ Стефан Твртко I Котроманић, након крунисања 

Она је на друштвеној мрежи Твитер објавила да је „на данашњи дан (26. октобра) 1377. године, у Милима код Високог, босански бан Твртко Први Котроманић крунисан за краља Босне“. На овај твир регаовао је историчар Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида.

-Дотадашњи бан Твртко I није крунисан за краља Босне 26. октобра по Грегоријанском календару, а понајмање се то догодило у некаквим Милима код Високог. Изгледа да се, осим непостојећих пирамида у Високом, сада некима у тој лепој вароши привиђа и крунисање које се ту никада није догодило. Бан је крунисан за краља Србије, Босне, Поморја и Западних страна на празник Светог Димитрија (8. новембра) 1377. године у српском православном Вазнесењском манастиру у Милешеви крај Пријепоља, а на гробу Светог Саве I Српског – наводи историјске чињенице Ристић.

Он подсећа Бењамину Карић на добро познату повељу краља Твртка Првог од 10. априла 1378. године у којој је записао:

„Кад је у Србији нестало царске лозе, и ја кад видјех земљу прародитеља мојих остављену од њих и да нема свог пастира, пођох у српску земљу, желећи и хотећи утврдити пријесто родитеља мојих и кад сам тамо дошао вјенчан бих Богом дарованим ми вијенцем на краљевство прародитеља мојих, да будем у Христу Исусу благовјерни и Богом постављени Стефан краљ Србима: и Босни, и Поморју, и Западним странама.” (В. Ћоровић, Босна и Херцеговина, СКЗ, Београд, 1925. год., стр. 52)

Две године касније, у повељи од 12. марта 1380. године тај исти краљ пише:

„Тако и ја, Стефан Твртко, по милости Господа Бога краљ Срба: Босне, Приморја, Хумске Земље, Доњих Крајева, Западник Страна, Усоре, Соли, Подриња и осталих (земаља)…” (Раде Михаљчић, Повеља краља Стефана Твртка I Котроманића кнезу и војводи Хрвоју Вукчићу Хрватинићу, Стари српски архив, књ. I (2002), стр. 117-129)

Дејн Ристић придружио се свима онима који поздрављају подизање велелепног споменика Твртку у САрајеву, али градоначелницу овог града љубазно моли да не покушава да од тог великог и моћног владара ствара оно што он није, нити је могао бити.

-Залуд је то, колегинице Карић, а није ни пристојно. Висока функција градоначелнице Сарајева обавезује Вас да радите у јавном интересу и да у овом случају штитите историјску истину – каже на крају реаговања Дејан Ристић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *