Srpsko kolo snima se i u Zaječaru

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film „Teslin Narod“ koji se kvalifikovao za Nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020, Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal – Srpsko kolo.

U filmskoj radionici produkcije Optimistic film stvara se još jedna dokumentarna bajka. Reditelj Željko Mirković i Optimistic film  u saradnji sa Nacionalnim Ansamblom „Kolo“, Etnografskim Muzejom Beograd, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim Ansamblom „Venac“ sa Kosova i Metohije, Srpskom Akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije  započeo je veliki sve srpski projekat dokumentarni film i serijal Srpsko kolo. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Zaječara.

Pogledajte trejler za dokumentarni serijal Srpsko kolo.

Optimistic film realizuje  dokumentarni serijal Srpsko kolo od 10 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog  Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, do Prizrena.

Nakon snimanja u Beogradu, Pirotu i Nišu, snimanje serijala nastavljeno je u Gradu Zaječaru.

Folklorni ansambl „Zora“ iz Zaječara, izvodio je više kola iz Zaječarskog kraja uz učešće izvođača na tradicionalnim instrumentima iz ovog kraja, upotpunjen intervjuima stručnih i eminentnih lica Grada Zaječara.

-Zaječar je Grad u kome se spajaju i materijina i nematerijalna baština koje su priznate od UNESCO-a. Dakle, Felix Romuliana je deo materijalne baštine a Srpsko kolo je deo nematerijalne baštine UNESCO-a i to je najbolji pokazatelj kako kultura i identitet jednog naroda mogu da budu vrednosti koje ćemo negovati radi nas, ali i sa ponosom pokazivati drugima. Ove vrednosti su podjednako važne kako za naš narod, tako i za ceo svet. Sa velikim ponosom i zadovoljstvom učestvujemo u nacionalnom projektu za dokumentarni serijal Srpsko kolo – rekao je gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić.

Nenad Petković, umetnički rukovodilac gradskog folklornog ansamla „Zora“ Zaječar ističe da je „ovo serijal koji se čekao, jer se bavi očuvanjem kola kao jednog od najvećih blaga srpskog naroda.

-Drago mi je da će Zaječar kroz tradicionalnu srpsku narodnu igru kolo, pokazati svoje vrednosti koje ga čine posebnim i jedinstvenim. Kolo kao jedinstvena celina i deo nematerijalne baštine i Feliks Romuliana kao deo materijalnog  kulturnog nasleđa, će kroz serijal dočarati našu individualnost i prepoznatljivost. Bogata folklorna tradicija, deo lepote i specifičnosti narodnih kola, nošnje ovog kraja i velikog broja manifestacija, će dati poseban pečat ovom serijal – objašnjava Dragana Gogić Rajković, direktor Turističke organizacije Grada Zaječara.

Reditelj i producent dr Željko Mirković navodi da je „ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru“.

-Kolo je energetska mašina duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serijal KOLO govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima – ističe Mirković.

Željko Mirković, direktor, Optimistic film doo

Izvršni producenti: Mikan Velinović, Đorđe Jovičić, Borislav Jovičin,

Stručni saradnici: Vladimir Dekić, Tijana Čolak-Antić Popović, Miloš Rastović,

Zdravko Ranisavljević Vladan Životić,

Scenario: Željko Mirković, Nikola Nešković,

Reditelj i producent: Željko Mirković

Produkcijski partneri: Srpska Akademija nauka i umetnosti (SANU), Ansambl Kolo, Etnografski muzej Beograd,  Serb National Federation (SAD).

Podržano od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Zaječara

Produkcija: Optimistic film

Kontakt: Željko Mirković, reditelj i producent,  064-2284767, zeljkomirkovic@gmail.com

Željko Mirkovic, PhD
film director/producer
CEO, Optimistic film
www.optimisticfilm.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *