Maestralni Matej Jovanović

Piše: Zdravko Elez
Pijanista Matej Jovanović, muzički biser Pančeva, talenat kakav se rađa jednom u deset godina, bravuroznim nastupima okončao je mini turneju po Srbiji, Italiji, Austriji i Sloveniji. Publika ga je videla u Pančevu, Mola di Bariju, Veroni, Beču i Radovljici. Mladić iz grada na Tamišu još jednom je pokazao da je na putu blistave karijere iako još nije završio prestižni konzervatorijum u Parizu, gde vredno radi i uči pod dirigentskom palicom čuvene profesorke Jasmine Kulaglić.
Maestralan nastup: Matej Jovanović pred publikom u rodnom Pančevu
Maestralan nastup: Matej Jovanović pred publikom u rodnom Pančevu
Uoči nastavka studija a posle nastupa po Evropi pun utisaka vratio se u rodni grad. Retki su muzičari koji se odvaže da stanu pred tako probirljivu publiku pre nego što postignu punu afirmaciju i dobro ispeku zanat. Matej nema taj problem, naprotiv!

-Ideja o održavanju klavirskih koncerata pre završetka studija za mene nije uopšte čudna jer smatram da te dve stvari treba raditi uporedo a ne čekati da vas godine pregaze. Podrška mora da postoji sa više strana. Imam sreću da me je profesorka Jasmina Kulaglić razumela i bez obzira što nije bila fizički sa mnom na turneji bili smo svakodnevno na telefonskoj vezi te mi je davala razno-razne savete koji su mi pomogli da sve protekne dobro – kaže Jovanović.

Posao kojim se bavi iziskuje top fizičku i psihičku formu. Da bi se to postiglo, uspostavio sklad i da bi publici dali ono što očekuje i samim tim uživali u svemu  potrebno je, ističe ovaj mladić, znati i male stvari koje na izgled ne izgledaju važne.

Čestitke mladom pijanisti posle koncerta u Veroni

-Pored talenta i vežbanja koje se podrazumeva treba obratiti pažnju i na društveni život, odmor, ishranu i još mnogo toga. Ja sam recimo prinuđen da se bavim i menadžerskim poslom što mi uz svakodnevne kontakte sa meni važnim ljudima oduzima dobar deo dana. Ali, sve se stigne uz dobru organizaciju. Mnogima je interesantno da se sa svojih dvadeset godina i time bavim. Moja instagram stranica Pianoworldwide sada ima vise od 70 000 pratilaca i svakodnevno raste – objašnjava pančevački pijanista.

Na turnejuje krenuo od rodnog Pančeva znajući da je to velika odgovornost i poseban osećaj sesti za klavir  pred poznatu publiku, koja puno očekuje. Koncert je održan u Kulturnom centru.
-To je ujedno bio poklon mom gradu. Na putu za Italiju, Austriju i Sloveniju  uz mene je bila i moja porodica. Za udobnost i sigurnost putovanja se pobrinuo Fiat koji je ustupio najnoviji model Jeep Renegade u kojem je vožnja bila uživanje i ni jedan kolometar od 4500 koliko smo proveli na točkovima nije bio težak – dodaje Jovanović.
Matej je oduševio publiku u Radovljici

Znao je da je veoma bitno sastaviti za nastupe interesantan program koji će se svideti publici. Izbor je uradio zajedno sa profesorkom Jasminom, odlučili su se za dela Skarlatija, Šuberta, Ravela , Šopena, Prokofieva.

-Pokušali smo što je više moguće zadžati klasičan okvir resitala ali ujedno ga napraviti unikatnim. Nemalo puta sam bio na koncertima na kojima su pijanisti svirali maestralno ali je publika ostala ravnodušna jer joj je bilo prosto rečeno dosadno. U Mola di Brariju, na jugu Italije to nije bio slučaj. Naprotiv slušaoci koji su došli  su bili oduševljeni programom, izvedboom i  mojim predstavljanjem, a ja sam bio ponesen celom atmosferom. Svirao sam na prelepom klaviru u baroknoj sali Palazzo Pesce – priča Matej ne skrivajući oduševljenje.
I zaista posle koncerta do kasno se družio sa publikom, mnogi su poželeli da ga lično upoznaju, čestitaju mu i nešto ga pitaju. Tako je bilo i u Veroni, gde je, kaže, bilo božanstveno sa publikom koja se samo poželeti može.
– Čak smo bili pozvani od jednog oduševljenog slušaoca na večeru koju smo naravno prihvatili. Veliki izazov za mene je bio Beč, grad klasike, ali kruna i vrhunac na ovoj mini turneji bio je nastup u Sloveniji, Radovljici, srednjovekovnom gradu sa dugom tradicijom i pažnjom posvečenoj klasičnoj muzici. Dočekali su nas divni domaćini iz Casa Kamne, koji su se potrudili da sve prodje u najboljem redu. Koncert i atmosfera su bili sjajni – prenosi utiske za portal „Tamo daleko“ Matej Jovanović.
Mladi pijanista sada kuje planove za dalje nastupe širom Slovenije, Trstu i mnogim drugim mestima. Iza njega je dragoceno iskustvo, koje će mu, nema sumnje, biti vetar u leđa u nastavku karijere. Kraću zasluženu pauzu i vreme do početka studija u Parizu posvetio je rodnom Pančevu i porodici.
Draga uspomena: Slikanje posle koncerta u Radovljici (fotografija levo)
Naslovna fotografija: Matej Jovanović poklanja se publici u Mola di Bariju gradiću na jugu Italije
Fotografije: Zoran Jovanovič Mačak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *