Лонац за купус из Мрчајеваца највећи на свету

Пензионер, Милун Тошић, из села Мрчајевци код Чачка једини је у Србији направио лонац за спремање свадбарског купуса, запремине од чак 600 литара. Овај Шумадинац каже да је то највећи лонац у ком се припрема храна, не само у нашим крајевима већ и на читавом свету јер може нахранити преко 1.000 душа. Пре неколико година сачинио је мало мањи, од 560 литара, али није био лењ и сада је оборио свој сопствени рекорд.

„У њега стаје око 380 килограма купуса, 125 килограма меса и додаје се око 60 килограма црног лука, 18 масти, шаргарепе, бели лук и додаје се око пет килограма разних зачина. Све се то у овај велики лонац ређа ред по ред, а онда све заједно крчка око осам сати. Тако се добија прави свадбарски купус из срца Шумадије. Можда има већих посуда на свету, али оне се налазе у музејима, не служе за спремање хране”, каже за Рину, мајстор Милун Тошић.

Без чувеног специјалитета за који је Милун и направио свој патент, не може да се замисли ниједно весеље у Западној Србији. Вешти кулинарски мајстори свадбарски купус спремају у посебном земљаном лонцу, јер само у њему добија посебан укус и мирис. Управо на тај начин прављен је и овај у селу Мрчајевци.

„Радили су га чувани грначари из Злакусе. Једва су прихватили, јер је изазов био велики. Материјал који користе су глина и калцит, минерал који се налази у пожешком селу Рупељево и управо због тога купус нигде није тако сочан, као у овом лонцу“, каже Милун.

Његов лонац има грејач унутра, а око њега буде запаљено укупно 12 ватри. Тежак је више од 200 килограма, која увек иде уз њега, тежи такође око 200 и ништа се ту не може поставити без чекрка, а добро дружење је тада увек загарантовано.

„Кување хране и дегустирање са породицом и пријатељима никад не би требало да изађе из моде, то је нешто најлепше што можете доживети. Док сам био млађи дешавало се да ја направим купус у Мрчајевцима, седнем у ауто и одем на Романију, кад стигнем купус још врућ а домаћини ме дочакали са браветином”, присећа се Милун.

Са изумом највећег лонца за кување купуса ипак није крај, јер је овај мајстор из Мрчајеваца осмислио и покретну вишенаменску фуруну за кување хране и за то је 2005. године добио сребрну медаљу на “Тесла фесту” у Београду.

Текст и фото: Рина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *