Код Гацка нађени остаци цркве српске принцезе

Стручњаци Музеја Херцеговине наставили су археолошка ископавања на локалитету Церница код Гацка и пронашли остатке једне од цркава које је у овом крају саградила Јелена Лазаревић, кћерка кнеза Лазара и кнегиње Милице.

Ископавања у Церници почели су мештани 2013.године, а од 2018. Музеј Херцеговине у сарадњи са Биолошким факултетом Универзитета у Београду обавља истраживања овог значајног налазишта.

Археолошки налази говоре да је реч о средњовековној цркви с крај 14-ог и почетка 15 века.

–Ова средњовековна црква на којој се сада налазимо је обновљена у 16. веку јер имамо делове средњовековних надгробнх споменика стећака и поред тих делова уочава се камен који је из претходних грађевина кориштен, установили смо и да је гробница призидана где је сахрањен кнез Никола Расковић из 1453. – каже Ивана Грујић, кустос археолог.

Током ископавања средњовековне цркве, археолози су пронашли и много артефаката који упућују на период из 12. века, што указује да је испод ове цркве била још старија сакрална грађевина.

Церница је позната по томе да се у њој налазио српски средњовековни град Кључ у коме је кратко столовао Растко Немањић, пре него што је отишао из очевог двора на Свету Гору и постао Свети Сава.

Мештанин Цернице Јован Бајчетић на чију иницијативу је почело истраживање овог локалитета, и данас памти предања која говоре да се у овом месту некада налазило шест цркава, које су и сада закопане.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *