Крајишко посело окупило Србе из целе Америке

„Крајишници ђе ћемо на прело?“   некада се орило на Кордуну, Банији, Далмацији, Славонији и Лици, а данас у Чикагу

Пише: Светозар Данчуо

Више од 600 посетилаца из Америке и Канаде окупило се у суботу 25. фебруара 2023. године у великој сали Манастира Нова Грачаница на манифестација Крајишко прело. Организатори из истоименог чикашког Удружења крајишких Срба припремили су целовечерњи програм од изложби и наступа фолклорних група и глумаца до забаве у којој су доминирале крајишке пјесме.

Владика средњезападно-амерички и новограчанички Лонгин

У поздравној беседи владика средњезападно-амерички и новограчанички Лонгин је истакао да су крајишки Срби у Америци поуздан ослонац у свим манифестацијама које организцује српска заједница.

-Своје обичаје, своју Крсну славу, своју ћирилицу и свој српски језик далеко од родног Завичаја можемо да сачувамо једино под окриљем наше Српске павославне цркве. Те вредности смо до сада, а уз Божју помоћ надам се и у будуће, успешно преносили и на наш најмлађи нараштај, навео је он.

Генерални конзул Дамјан Јовић

Генерални конзул Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић каже да велика удаљеност од родног краја Србима није препрека да чувају најлепше традиције свог народа који је вековима живео и још увек живи на подручју Крајине. И у нову средину Крајишници су „донели“ упорност, истрајност и поштени рад. Јовић је истакао да веза Матице и српске заједнице у Америци стално јача, а као доказ је навео увођење директне авио-линије од Београда до Чикага.

Председник „Прела“ Љубинко Шпегар

Бројне су хуманитерне акције које је у две деценије спровело ово чикашко крајишко удружење. Како је истакао председник „Прела“ Љубинко Шпегар у њима предњаче прилози за обнову српских цркава и манастира. Тако је и током ове вечери спорведена успешна акција прикупљања прилога за изградњу првог храма посвећеног Светим новомученицима јасеновачким који се гради у селу Међувође у Козарској Дубици. Међу приложницима били су и потомци жртава усташког логора Јасеновац.

Највише пажње и овога пута привукли су наступи фолклорних ансамбала „Свилен конац“ и „Опленац“, као и наступи глумаца из Српског позоришта Чикаго. Миленко Шишарица је казивао делове своје аутобиграфске монодраме  писане у „Ћопћевском стилу“, док је Игор Обрадовић рецитовао стихове српских песника међу којима и Саве Мркаља чија је 240. годишњица од рођења и на тај начин обележена у Чикагу.

У склопу Крајишког прела било је постављена изложба алата и старих заната, музички инструменти и рукотвореине наших бака коју је припремила Љуба Бјелановић. У паузи је приређена томбола за коју су награде обезбедили чланови тог удружења, власници компанија. Живот у Крајини био је и тема дечјих ликовних радова које су малишани цртали уз асистенцију Радмиле и Мирјане Половина.

Посетиоцима је пружена прилика да се упознају и са Знеменитим Србима Кордуна кроз изложбу коју је припремио члан Управе удружења „Прело“ Светозар Данчуо. Међу њима су Владимир Матијевић оснивач српског „Привредника“, друштва које је заслужно за школовање више од 40.000 сиромашне талентоване деце у првој половини 20. века, затим песникиња Дара Секулић, Милан Вујаклија аутор чувеног „Речника страних речи и израза“, Свети свештеномученик Бранко Вељунски, адвокат и публициста Вељко Губерина, филозоф Гајо Петровић, оснивач Српске народне одбране у Канади Перо Булат, оперна певачица Мирјана Данчуо, фудбалер Горан Буњевчевић и други.

Изложба о знаменитим Србима Кордуна, коју је припремио потписник ових редова

У оквиру ове манифестације посебни део био је посвећен 240. годишњици рођења Саве Мркаља реформатора српске ћирилице и језика, песникуа, монаха и учитеља. Он је рођен у Сјеничаку на Кордуну 1783. а умро у Бечу 1833. године. Ово је прва манифестација обележавања његовог јубилеја, а према најавама током године се очекују слични скупови у Србији, Српској као и у његовом родном месту на Кордуну.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *