„Коди“ Оскар за најбољи филм

Филм „Кода“ добио је Оскара за најбоље остварење на 94. додели награде Америчке филмске академије. На додели је тријумфовао научнофантастични блокбастер „Дина“ који је освојио чак шест Оскара у категоријама за најбољи звук, музику, сценографију, монтажу, фотографију и визуелне ефекте.

Филм „Кода“ (Child of deaf adults) био је номинован у три категорије и освојио је награду у свакој: за споредну мушку улогу, адаптирани сценарио и најбољи филм.

Најбољи редитељ овенчан овогодишњим Оскаром је Џејн Кемпион за филм „Ноћ пса“. То је њен други Оскар с обзиром да га је 1994. године добила за најбољи сценарио за филм „Клавир“.

Оскара за најбољу мушку улогу добио је Вил Смит за улогу у филму „Краљ Ричард“, а најбоља глумица је Џесика Честејн за улогу у филму „Очи Тами Феј“. Кроз сузе Смит је казао да се од њега очекује да воли и штити драге људе.

„Хвала целој породици Вилијамс што могу да будем амбасадор љубави…Ово је предиван моменат и не плачем што сам добио награду већ због тога што желим да светлост обасја све људе до којих ми је стало“, казао је Смит.

Филм „Краљ Ричард“ говори о породици Вилијамс, познатим тенисеркама Серени и Венус Вилијамс и њиховом оцу Ричарду.

Ариана Дубози је добила Оскара за најбољу споредну улогу у остварењу „Прича са западне стране“. Оскар за кратки анимирани филм припао је остварењу „Краљица кошарке“.

На церемонији у Лос Анђелесу обележена су два јубилеја: 60 година филмске сторије о Џемсу Бонду и 30 година од настанка филма „Белци не умеју да скачу“.

Признањем за дугометражни анимирани филм награђено је остварење „Енканто: Магични свет“, пренео је Танјуг. Трој Кадсур, глувонеми глумац, добио је Оскара споредну улогу у филму „КОДА“. Он се знаковним језиком захвалио свима на великом признању.

„Ово је награда за све глувонеме људе на свету. Успели смо“, поручио је Кадсур на позорници.

Најбољи инострани играни филм је јапанско остварење „Повези ме“ чију режију потписује Рyсуке Хамагући. Оскара за најбољи кратки играни филм добило је остварење „Дуг поздрав“, а за костим Џени Беван за филм „Злица“ („Круела“).

Најбољи дугометражни документарни филм је америчко остварење „Лето соула“ о културном фестивалу у Харлему.
Били Елиш је уживо у „Долби театру“ извела насловну нумеру из филма „No time to die“ из франшизе о тајном агенту Џејмсу Бонду.
Церемонију доделе Оскара обележио је мали инцидент у којем је глумац Вил Смит ошамарио глумца Криса Рока. Рок је поменуо Смитову супругу на сцени, а Смит га је потом ошамарио. Гледаоци церемоније остали су запитани да ли је инцидент део сценарија догађаја.
Френсис Форд Копола редитељ филма „Кум“ био је уз глумце Роберта де Нира и Ал Паћина специјални гост церемоније поводом обележавања пола века од настанка култног остварења. Ума Турман, Сeмјuел eл Xексон и Xон Траволта били су гости додели церемоније доделе Оскара обележавајући 28 година од настанка филма „Петпарачке приче“ Квентина Тарантина.
Међу гостима церемоније доделе Оскара биле су и Лајза Минели и Лејди Гага.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *