„Каплари“ завршавају Српски колеџ у Сиднеју

Српски колеџ „Свети Сава у Варовилу, југозападном делу Сиднеја, јединствена високошколска православна институција у свету, могла би да отвори своје двери током 2021. године. Портал Тамо далеко писао је племенитој акцији симболично названој „1300 каплара“, којом су позвани донатори да помогну завршетак зидања српског колеџа. Овом приликом преносимо ексклузивни интервју епископа аустралијско-новозеландског Силуана, који је дао за „Српски глас“, у коме управо говори о овој изузетној установи за српску заједницу у Аустралији.

Текст и фото: Никола Јовић

Зграда Колеџа Светог Саве требало би да се заврши до октобра а сви спољашњи радови до 27. новембра ове године, када се планира постављање ограде и уређење земљишта. Имена свих донатора од по $1000 у оквиру пројекта 1300 каплара биће утиснута у споменик који ће се урадити у част 1300 каплара. Наша деца и унуци биће поносни на то што смо и ми дали свој допринос изградњи прве Српске школе на Петом континенту у част нашег највећег учитеља и просветитеља Светог Саве.

Како донације пристижу, тако градња Колеџа напредује. У току неколико прошлих месеци изведени су и започети значајни радови. Унутрашње опремање учионица, канцеларија, капеле и осталог простора је увелико у току. Изградња куле која улепшава предњу страну зграде се приводи крају. Спољашњи радови укључују изградњу и уређење два фудбалска игралишта, прилазне путеве и паркиралишта за цели комплекс.

О изградњи колеџа разговарали смо са Његовим Преосвештенством епископом Аустралијско-новозеландским господином Силуаном.

  • Како се одвијају радови на Колеџу Светог Саве?

–Благодарећи Богу, као и пожртвованом раду свих укључених у овај, рекао бих можда најзначајнији пројекат српске заједнице на Петом континенту, и поред свих изазова изазваних кризом КОВИД-19, динамика радова је добра и напредак је све очигледнији из дана у дан. Тренутно, оно што је најприметљивије, јесу спољашњи радови у формирању терена, путева и паркинга, као и прокопани ровови и изливени темељи за помоћне објекте инфраструктурног типа. Доста је такође урађено на самој згради, особито њеној Капели, а покренути су са јасним етапним прегледом и завршним роковима и други значајни радови, а све са молитвеном жељом да Колеџ Светога Саве, прве Српске школе, отворимо идуће 2021. године.

  • Шта је још потребно урадити?

–Што се тиче посла, још доста тога остаје да се заврши. Међутим, како смо већ горе навели, свака етапа радова је строго предвиђена, у смислу рокова и динамике које је Одбор Колеџа са пододборима поставио за циљ њиховог завршетка. Сви спољашњи радови, ако Бог да, требали би да се заврше до 27. новембра ове године, када се планира постављање ограде и завршетак пејзажног уређења. По питању специфичних радова који ће се одвијати у наредном периоду, преостаје да се заврши, споља: инсталација трафостанице са главном оперативном таблом, NBN/Data инсталација, као и инсталација противпожарног хидрантског сервиса и тестирање истог; затим путеви, паркинг и спортски терени. Такође, остаје изналажење растиња и других материјала за хортикултурно уређење. Што се тиче саме зграде Колеџа и њеног уређења, преостаје фарбање, постављање плочица, винила, плочица на спољашњој тераси, улазна стаклена врата Колеџа, бетонска кецеља, затим опремање учионица и других просторија са релевантном технологијом и намештајем. У току је и рад на дизајнирању униформе. Поред овога, још предстоји и завршетак Капеле Колеџа, која ће убрзо бити богослужбено оспособљена, али ће се наставити са њеним украшавањем и коначним уређењем и у наредној години. Као природни наставак Капеле Колеџа, јесте Кула Светога Саве која ће постати најпрепознатљивији симбол самог Колеџа.

  • Да ли је остварен пројекат 1300 каплара односно да ли се пријавило 1300 донатора по $1000?

–Пројекат 1300 Каплара је заиста у многоме поред свих осталих акција протеклих година учинио да дође до једног заокрета, у смислу новог ентузијазма, крунисаним вером у значај пројекта, као и у његов коначни завршетак, што потврђује широкогрудна подршка наше заједнице Колеџу Светог Саве. Постати један од 1300 Каплара Колеџа донацијом од $1000, оставити име своје породице овековечено на муралу славних Каплара на Колеџу, као залог наше љубави за будућност и опстанак нашег народа на овим просторима, имало је, и има још увек изузетан одзив код нашег народа. Дакле, овај пројекат је осмишљен као пресудни јуриш наше заједнице на Петом континенту да се заврши прва Српска школа у част нашег највећег учитеља и просветитеља – Светога Саве. Имена свих оних који постану Каплари Колеџа Светог Саве донацијом од $1000, која је ослобођена пореза (taxdeductible), ће се утиснути на споменику који ће се израдити у част славних 1300 Каплара – ђака, који су своје животе дали у цвету њихове младости за Србију у Великом рату. Радујемо се што су се овом пројекту подједнако одазвали и стари и млади, као и многе наше организације и институције. Тиме, ми смо се одазвали јуришном позиву наше Цркве да се заврши Колеџ који је започет пре 16 година. До сада имамо око 700 каплара, тако да они који нису знали за овај пројекат, а желе да постану Каплари Колеџа, имају још увек прилике да то учине директном уплатом на страници сајта Колеџа (stsavacollegе.net) или обраћањем Канцеларији Митрополије, или своме пароху.

  • Да ли се очекује отварање Колеџа 2021. године, с обзиром на ванредно стање изазвано епидемијом корона вируса?

–Као што смо на почетку споменули, ми се надамо и радимо све у правцу остварења тога циља. Веома је реално веровати да ћемо успети, мало нас је омео корона вирус око планираних пројеката за прикупљање средстава, али верујемо да можемо уз помоћ нашег народа, целе наше заједнице, свих Срба Аустралије и Новог Зеланда завршити оно што смо започели. Као важну напомену, желим да додам, да је од пресудног значаја за отварање Колеџа 2021. године, поред свега осталог – регистрација школе, а од тога смо само један корак, ако Бог да.

  • Када се очекује завршетак зграде Колеџа?

–Сама зграда треба да се заврши, уз Божију помоћ, до октобра ове године.

  • Да ли већ има заинтересованих да се упишу на Колеџ и да ли су то претежно деца из наше заједнице?

–Што се тиче заинтересованости, имамо доста родитеља који су се јавили. Имамо за сада око 70 деце, претежно Срба, мада има и Грка и Руса.

  • Колико и у којој мери ће се разликовати наставни план и програм наше школе од других и по чему ће наша школа бити препознатљива?

–По питању наставног плана и програма, он ће се пре свега издвајати тиме што ће бити прожет православним етосом, и то – Светосавског типа. Поред редовних предмета општег курикулума, биће још и: Српски језик, географија, историја и култура.
Веронаука – жива вера која ће провејавати кроз свакидашњи живот школе, њених наставника и наставног програма. На пример, неће бити само важно одговорити на питања вере, као на пример зашто се молимо? Већ и стећи опит исте, тиме што ћемо децу позвати да се заједно помолимо. Дакле, учење кроз живу веру. Православне вредности, поглед на свет, човека и жену, породицу, врлински живот, ко је наш ближњи итд. Надамо се да ће наша школа поред доприноса у очувању нашег Светосавског идентитета, дакле, наше вере, нашег језика и културе, у васпитању и формирању наше деце, бити и наш најлепши допринос ширем аустралијском друштву – завршио је Епископ Силуан.

Грађевински одбор Колеџа и радници раде неуморно да би оспособили отварање Колеџа у 2021. г. Прошле седмице урадили смо фотографије зграде и имања Колеџа на којима се види напредак радова.

Захваљујемо се Његовом Преосвештенству Епископу Силуану за дати интервју и ђакону Милошу Ракетићу на сарадњи.

И на крају још једном да подсетимо оне који желе да постану каплари Колеџа да то учине директном уплатом на страници сајта Колеџа (stsavacollegе.net) или обраћањем Канцеларији Митрополије или своме пароху.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *