UNESKO pravi virtuleni muzej ukradenog blaga

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) najavila je prvi virtuelni muzej ukradenih kulturnih artefakata, čiji je cilj podizanje svesti javnosti o trgovini umetninama i jedinstvenom značaju kulturnog nasleđa.

„Iza svakog ukradenog dela ili fragmenta krije se deo istorije, identiteta i čovečanstva koji je otet od svojih čuvara, učinjen nedostupnim za istraživanje, a sada rizikuje da padne u zaborav“, rekla je generalna direktorka Uneska Odri Azule, prenosi Gardijan. U saradnji sa međunarodnom policijskom organizacijom Interpol, čija baza podataka o kulturnim predmetima ukradenim iz muzeja, zbirki i arheoloških lokaliteta širom sveta navodi više od 52.000 artefakata, virtuelni muzej vredan 2,5 miliona evra trebalo bi da bude otvoren 2025.

„Naš cilj je da ova dela ponovo stavimo u centar pažnje i da vratimo pravo društvima da pristupe svom nasleđu, iskuse ga i prepoznaju sebe u njemu“, rekla je Azulej na sastanku nacionalnih predstavnika u Parizu. Posetioci će moći da se kreću nizom virtuelnih prostora koji sadrže detaljne 3D slike artefakata, uz svaki materijal koji objašnjava njihov jedinstveni kulturni značaj, uključujući priče i svedočenja iz lokalnih zajednica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *