Потресан говор ћерке др Лазе

Срби, где год да сте, не дајте своје светиње, поручила је Нина Вујошевић, ћерка покојног др Миодрага Лазића, у потресном говору приликом постхумног уручења ордена Светог Романа хирургу који је преминуо борећи се против епидемије вируса корона.

Нина Вујошевић примила је орден који је њеном оцу, чувеном ратном хирургу др Миодрагу Лазићу, доделила Епархија нишка. Орден јој је уручен на Видовданској академији у порти Саборног храма у Нишу.

Нина се трудила све време да остане јака, али велика бол на њеном лицу није могла да буде невидљива и била је на ивици суза, одржавши и потресан говор.

„Хвала вам на великом признању у коме је још једном одликован мој отац Миодраг Лазић, ваш доктор Лазар. У великој смо жалости, али смо изузетно поносни јер је одликован највећим одликовањем Епархије нишке, орденом Светог Романа. Мајке причајте деци приче о нашим херојима, Срби, где год да сте, не дајте своје светиње. Чувајте своје хероје од заборава, њима у част певајте „Марш на Дрину“, порука је јасна, сви смо исти народ“, рекла је она.

Како је додала ћерка хирурга који је током рата у Босни спасио на хиљаде живота, „памтите га по добру, сви они које је добром задужио и сви остали који су слушали приче који су прерасле у легенду о њему, ратном и мирнодопском лекару, напаћеном српском народу“.

„То је легенда која је потребна Србима, легенда која ће надживети сва његова дела. Страдао је на последњем бојном пољу, у акцији спасавања у које је добровољно кренуо. Кренуо је не осврћући се, без премишљања и без страха, јер он није био важан, био је важан његов народ, његова отаџбина. Кренуо је са изреком цара Лазара који је рекао: „Боље да нас унуци живе памте, него да нас синови живе забораве“. И све то са скромном последњом жељом: „Испратите ме са песмом Марш на Дрину. Вечна слава херојима“, рекла је ћерка др Лазића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *