Како је Марко Стијеповић од Аљаске створио државу

Мајков отац стигао је у Америку са 18 година. Из родног Рисна, у којем је рођен 1874. године, Марко Стијеповић запутио се на далек пут тако што се ушуњао на један од бродова који су пролазили кроз луку и као слијепи путник стигао до њујоршког острва Статен Ајланд.

Mudri Majk Stijepović na Aljasci
Мудри Мајк Стијеповић на Аљасци

После тога се настанио у Калифорнији, али је зов златне грознице на Аљасци био прејак. У Клондајк се преселио 1897, а првих година се бавио трговином и опремањем других рудара. Рударењем и сам почиње да се бави 1902. године и међу првима открива злато у Фербанксу, који је исте године основан. Добивши надимак „Мудри Мајк“, постао је један од највећих и најуспјешнијих рудара на Аљасци и прилично се обогатио.

Марко Стијеповић је 1919. године оженио Олгу Барту, Хрватицу из Портланда у Орегону, али она није могла да се прилагоди на живот у дивљини Аљаске. Годину дана касније брак се распао. Ипак, плод њиховог кратког брака био је син – такође Марко, који ће постати познат као Мајк Стијеповић Други.

Stepanović na naslovnoj stranici „Tajma“
На насловној страни Тајма

Током Другог свјетског рата придружио се морнарици, а 1944. године преминуо му је отац. После рата наставио је са правничком каријером и постао градски тужилац, а покренуо је и приватну адвокатску канцеларију.

Тадашњи гувернер територије Аљаске Бенџамин Френк Хајнцлеман поднио је оставку 1957. године, након чега је на Аљаску стигао државни секретар унутрашњих послова Фред Ситон, који је тражио потенцијалне кандидате.

Иако се Мајк није ни пријавио за позицију, Ситон је био веома импресиониран њиме, па га је препоручио у Бијелој кући. Председник Двајт Ајзенхауер номиновао је Мајка за гувернера 9. маја, а мандат му је почео 5. јуна 1957. године.

Majk Stepović (u sredini) sa američkim predsednikom Dvajtom Ajzenhauerom (levo) i državnim sekretarom Frenkom Sitonom nakon što je Aljaska dobila status države
Мајк Стијеповић (у средини) са америчким председником Ајзенхауером

Ипак, Мајк Стијеповић напорно је лобирао широм Аљаске и САД да би придобио подршку, а то је уродило плодом и Ајзенхауер је потписао Закон о државности Аљаске.

Добијањем статуса државе, функција гувернера територије више није постојала, па је Мајк Стијеповић ушао у трку за амерички Сенат, али је изгубио. Остао је проминентна личност у Аљасци, али никада више није држао неку државну позицију. Наставио је да се бави адвокатуром.

Крајем 70-их година одселили су се са Аљаске у Медфорд у Орегону. Имали су чак тринаесторо деце, а једна од ћерки удала се за легенду НБА лиге Џона Стоктона.

Матилда Стијеповић преминула је 2003. године, а Мајк 2014. у 95. години живота од повреде главе након пада.

Насловна фотографија: Марк Стијеповић (други здесна у првоом реду) на прослави проглашења Аљаске за државу 3. јануара 1959. године

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *