Слепи Стефан понос Ниша

Млади Нишлија Стефан Стевановић (25) коме су, када је имао две године због тумора уклоњена оба ока, недавно је остварио свој велики циљ. Он се запослио са дипломом Правног факултета, који је завршио у року, с просеком оцена 9,76.
Осим што је постигао одличан резултат на студијама права, Стевановић је и активни спортиста и освајач бројних медаља на државним и европским такмичењима.
Капитен је Голбал клуба „Наис“, а на недавном државном атлетском првенству стигао је до златне медаље у трци на 400 метара и бронзане медаље у бацању копља. Стевановић је казао агенцији Бета да је, с обзиром на то да се код нас до посла тешко долази, заиста дивно што је примљен на конкурс који је расписала Канцеларија за младе града Ниша.
„Запослен сам као приправник на пословима унапређења положаја младих. Веома сам задовољан послом, није тежак и мислим да се добро сналазим. Колеге су ме одлично прихватиле“, рекао је Стевановић.
Он је казао да његова потрага за послом није предуго трајала, свега пар месеци од дипломирања.
„Почео сам да пратим конкурсе за посао чим сам дипломирао иако сам уписао и Мастер академске студије. Завршићу мастер ускоро пошто ми је остао још само завршни испит. На јесен ћу уписати докторске студије“, изјавио је Стевановић.
Због обавеза на факултету и послу, додао је Стевановић, сада нема времена да свакодневно тренира голбал, али чини то најмање четири пута недељно.
„Предстоји нам у недељу и у понедељак међународни турнир у голбалу у Нишу. Надам се да ћемо бити добри домаћини јер нам долази осам клубова из наше земље, Бугарске, Босне и Херцеговине, Грчке и Румније“, истакао је он.
Иако је потпуно слеп од друге године, Стевановић је потпуно самосталан и без ичије помоћи се сналази у кући и на улици. Сам одлази на посао, тренинге, до банке, пријатеља, у куповину.
Без пратње родитеља завршио је и гимназију „Светозар Марковић“ у Нишу, путујући свакодневно из родног Шарлинца крај Дољевца до школе.
„За слепе особе је најбитније да се осамостале. Против тога сам да родитељи воде децу у школу и на факултет. Та деца онда стално зависе од родитеља, а родитељи нису вечни. Када је слепа особа самостална, онда постане милион корака ближе идеалу да буде једнака са осталим људима и да буде прихваћена у друштву. Када зависите од некога то је поражавајуће и никаквог уклапања у друштво нема“, рекао је Стевановић.
Он је казао да је веома битно да се особама са инвалидитетом помогне тако што ће се уклонити баријере са тротоара у граду, али, додао је, многима је и даље важније да једино расправљају о томе да ли је исправније да се каже „особа са хендикепом, особа са инвалидитетом или особа са посебним потребама“.

Фото: С. Ђорђевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *