Сремски Карловци вечна кућа генерала Стратимировића

У Сремским Карловцима данас су уз највише војне почасти и уз присуство великог броја гађана похрањени су посмртни остаци генерала Ђорђа Стратимировића, команданта српских добровољаца из Шајкашке који је извојевао најважнију српску победу над бројнијом и опремљенијом мађарском војском 12. јуна 1848. године.
Церемонија похрањивања посмртних остатака генерала Стратимировића почела је литургијом у Саборном храму у Сремским Карловцима, где су јуче пренети.

Опело и литургију предводио је епископ хвостански Јеремић Јустин са свештеницима, уз појање карловачких богослова, након чега су гардисти изнели ковчег са моштима вожда Стратимировића испред Саборног храма уз почасни поздрав, након чега је уследила литија кроз Сремске Карловце.

Покрајинска влада/Игор Мировић

Председник Владе АП Војводине Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и покрајински секретари дошли су да одају почаст славном генералу у саборном храму, одакле ће после литургије бити одржана улицом Патријарха Рајачића и пренос посмртних остатака до манастира Ваведења Пресвете Богородицепосле изношења посмртних остатака.

Председник покрајинске владе Игор Мировић рекао је да вожд припада бесмртницима без којих је историја незамислива и садашњост не би била таква каква јесте. У свом говору подсетио је и на све оне који су дали немерљив допринос историји Војводине какву данас познајемо.

„Данас се у Сремске Карловце, у којима је пре 173 године формирана Српска Војводина, вратио један од њених највећих синова генерал Ђорђе Стратимировић. Тиме је испуњена његова последња жеља да почива у овом месту, које је својеврсни отисак наше историје и у којем и треба да почивају они који су великим и непролазним делима своја имена уписали у вечност“, изјавио је Мировић.

„Зато генерал Стратимировић припада бесмртницима без којих је историја нашег народа незамислива, а који су својом борбом и својим делом нашој слободи и нашем уједињењу дали немерљив допринос“, рекао је Мировић.

Према његовим речима, генералов повратак у отаџбину потврда је наше одлучности и тежње за националним јединством, које нам је данас можда потребније него икада у историји.

Покрајинска влада

„Добро дошао кући, генерале Стратимировићу, под небо твоје Српске Војводине и твоје Србије, и у срца и душе свих нас који, баш онако како си и ти чинио за живота, данас сањамо и живимо исте, српске снове. Нека ти је вечна хвала и слава“, поручио је Мировић.

Сремски Карловци су важан историјски моменат у генераловој служби. Ђорђе Стратимировић био је командант српских добровољаца из Шајкашке. Заједно су извојевали прву и најважнију српску победу над бројнијом и опремљенијом мађарском војском 12. јуна 1848. године у овој вароши чиме је сачувана Српска Војводина коју су прогласили на Мајској скупштини 2. маја исте године.

По завршетку војне службе, 1859. године, генерал Стратимировић учествовао је у дипломатским мисијама за Аустрију у Црној Гори, на Крфу, у Епиру, Србији и Италији. Из Новог Сада преселио у Беч 1877. године, где је провео остатак свог живота.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *