Дан државности Србије славио се и у Копенхагену

Јасмина Митровић-Марић са немачким амбасадором

Срби у Копенхагену нису се ове године срели на Сретење, 15. фебруара, због распуста у данским школама, али то им није сметало да Дан државности Србије обележе свечано, достојанствено, весело, 12 дана касније. Као и ранијих година славило се у Амбасади Србије у Краљевини Данској, а домаћин је била њена екселенција амбасадорка Јасмина Митровић-Марић са супругом Драганом Марићем.

Прво је организован пријем за дипломатски кор у коме је било више од 40 амбасадора, сви из земаља бивших југословенских република и земаља региона, амбасадори Русије, Кине, Немачке, Велике Британије, Француске, Шпаније, Бразила, Турске, Израела и господа из још двадесетак држава. Наша амбасадорка дочекала их је раширених руку, са гостопримством по коме је наш народ познат у свету. Међу гостима су били и истакнути представници српске заједнице у Данској, на челу са Славком Лабовићем, познатим глумцем и председником Удружења Срба у овој острвској земљи, угледни Данци, значајни људи из круга културе и академске заједнице, а из немачког Фленсбурга са супругом је дошла и наша позната докторка Надежда Басара.

На пријем је дошао и драги гост кинески амбасадор

Били смо сведоци изузетно успелог примера како се у пракси спроводе принципи културне и академске дипломатије и подиже углед Србије у земљи – домаћину. Концепт, догађај, задовољство присутних, позитивне реакције и коментари… У надахнутом говору који је често прекидан смехом одобравања и аплаузима, амбасадорка Јасмина Митровић Марић је отворила двоструку изложбу приређену поводом Дана државности, нагласивши, између осталог:

-Уобичајено је да оваквим приликама део говора буде посвећен билатералним односима две државе. Знам да сте о тим односима сви добро обавештени и да је сада прилика да сазнамо нешто ново, примереније рођенданском слављу. Зато вас позивам на једну другачију перспективу наших односа. Пред вама су импресије о Београду и Новом Саду данског уметничког фотографа Хасе Фералда наспрам изложбе уља о Копенхагену и Орхусу српског академског сликара Александра Хајдера. Две културе, две уметности, четири града у дијалогу разумевања и љубави. Успут, хајде да успешан однос између Србије и Данске славимо песмом. Опет у хармонији и сарадњи која им је донела европску славу, наступају мецосопран Радмила Рајић и акордиониста Адам Орвад, Данац који се заљубио у српске традиционалне песме.

Културно-уметничко друштво „Опанак“ одушевио је српску заједницу у Копенхагену

Врсна уметница, која од деведесетих година живи у Копенхагену, прво је бриљантно отпевала српску химену „Боже правде“, а у пратњи Данаца на хармоници још неколико песама међу којима и ону о Косову.

Наступ мецосопрана Рамиле Рајић и Адама Орвада

Наставак свечаности у поподневним сатима био је прави празник за слављенике из српске заједнице који су до последњег места испунили свечану салу наше амбасаде. Речима добродошлице поздравила их је Амбасадорка Јасмина Митровић-Марић.

-Читава идеја ове ваше куће, а ово није друго него ваша кућа, јесте идеја да се срећемо, да се волимо, да причамо, да се састајемо, да будемо заједно. Зато, учинили сте велику част, не само овој српској кући, овом парчету српске земље у Краљевини Данској, него и мени као амбасадору. Јер је лако и лепо бити амбасадор кад имате овакву дијаспору. Останите какви јесте и немојте да заборавите да у овој кући, српској кући, љубави и пријатељства, родбинској, фамилијарној кући, увек сте сад и заувек добродошли – истакла је госпођа Марић.

Она је потом најавила наступ српског Културно-уметничког друштва „Опанак“, старије групе, која је одушевила све присутне играма из отаџбине. Поздрављени су бурним аплаузом, као и најмлађа

Дошли из немачког Фленсбурга: Драги гости угледна докторка Надежда Басара са супругом

група, дочекана са посебним симпатијама. Ученици Допунске школе на српском језику, коју успешно води наставница Ксенија Маричић и која у главном граду Данске ради под окриљем Министарства просвете, науке и технолошког развоја и подршку Амбасаде и цркве Светог Георгија, потом су изрецитовали неколико пригодних песама.

Ове године Амбасада Србије доделила је посебне захвалнице члановима српске заједнице који су својим радом и донацијама помогли  да ово наше дипломатско представништво функционише на најбољи могући начин. Захвалнице су добили: Перица Чечевић, Иван Тунић, Дарко Ракочевић, Денис Ларсен Драгићевић, Ђорђе Стојковић, Славиша Богавац, Горан Пешић, Драган Поповић и Маринко Јочић. 

Уследило је потом коло у које су се ухватили и стари и млади, а међу коловођама била је лично и амбасадорка госпођа Митровић-Марић, за коју наши људи, али и стране дипломате овде имају само речи хвале. Лепо вишесатно дружење завршено  је уз незаобилазне ђаконије српске кухиње.

Погледајте део наступа КУД „Опанак“, који је разгалио срца данских Срба и барем на кратко вратио их у завичај. Уживајте!

У нашој галерији можете видети још фотографија са обележавања Дана државности Републике Срсбије у Краљевини Данској:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *