Tesla i Pupin u video igricama mladih iz Srbije

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra, napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i premijerno ih prikazali na izložbi pod nazivom “Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas”, koja je otvorena u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Svi posetioci ove zanimljive izložbe moći će da ih odigraju ove igrice i na zabavan i edukativan način saznaju detalje o radu srpskih naučnika u oblasti X-zraka.
Deo Nordeus fondacije, Obrazovni centar Nordeus Hub koji se bavi edukacijom u oblasti razvoja igara, darovitim mladim ljudima zainteresovanim da nauče kako da osmisle i razviju svoje video igre, tokom juna je omogućio besplatni četvoronedeljni onlajn program Game Design Bootcamp.
Ovaj prvi u nizu programa za početnike, sastojao se iz četiri radionice koje su pokrile ključne teme kao što su narativni dizajn, dizajn nivoa, umetnost u video igrama i tehnički razvoj igre. Obrazovni program pohađalo je gotovo 400 mladih entuzijasta iz cele Srbije koji su razrađivali koncepte video igara na temu Teslinog i Pupinovog rada na razvoju X-zraka, a odabrana su dva najoriginalnija: gejm dizajnerke Tatjane Gadže (26) pod nazivom Misterije X-zrakai gejm dizajnera Ivana Ljujića (26): koji je osmislio igru Naučnikove odaje: put otkrića.

Druga faza same izrade igara sledila je od jula do oktobra u okviru letnje prakse Crater Training Centra i Nordeus Hub-a kada su formirani timovi odabranih praktikanata komplementarnih znanja i veština, koje su predvodili pobednici obrazovnog programa Nordeus fondacije – Tatjana Gedža i Ivan Ljujić.

Oko tim liderke i gejm dizajnerke Tatjane Gadže (26) osnovan je Omaya tim. Ona je uz pomoć Alekse Petrovića gejm developera, Andrije Vasiljevića artiste, Marine Perović animatorke, Teodore Zanoškar 2D artistkinje, razvila igru Misterije X zraka, 2D platformer žanra. Avanturistička igra inspirisana istinitim istorijskim događajima, sastoji se od dva nivoa po uzoru na dva naša naučnika, Nikolu Teslu i Mihajla Pupina, koji se bave istraživanjem rendgenskih zraka. Velika otkrića rezultat su udruženog rada više naučnika i kroz priču igre vidimo kako naši naučnici dele svoja istraživanja na polju radiologije sa Vilhelmom Konradom Rendgenom.

Posetilac izložbe kroz ovu video igru preuzima ulogu Teslinog i Pupinovog asistenta i pomaže naučnicima u njihovim istraživanjima. Igrač dobija zadatak da sakupi četiri elementa potrebna da se napravi uređaj za X-zrake. Igra kroz vizuelno bogat i interaktivan sadržaj na zabavan način približava doba i atmosferu u kojoj su naučnici živeli. Mlađi igrači naučiće šta je potrebno da se napravi rendgenski snimak, a stariji ljubitelji igara saznaće nešto novo o počecima radiologije i upoznaće se sa ulogom naših naučnika u usavršavanju tehnologije rendgenskih zraka. Kreiranju igre prethodilo je istraživanje istorijske građe, prikazivanje istorijskih podataka su relevantni i predstavljeni su kroz fiktivne događaje i doživljaje.

Druga igra koju će posetioci muzeja moći da igraju u narednih mesec dana biće Naučnikove odaje: put otkrića, HOPA žanra (pronalaženja skrivenih objekata).

Idejni tvorac i gejm dizajner Ivan Ljujić je sa timom 4Gear Studio koji čine Ljubica Marinković takođe gejm dizanerka, Dragan Kuburović gejm developer i Marija Bogdanović 2D artistkinja, napravio igru namenjenu posetiocima izložbe koji žele dublje da razumeju izume, njihove delove i način na koji funkcionišu. Uživaće i svi oni koji vole nauku, praktične eksperimente i planiraju da se usmere ka tehničkim naukama, matematici, mehanici ili programiranju.

Edukativni sadržaj interesantan je samim tim što je igrač jedan od naučnih saradnika koji pomaže naučnicima poput Tesle i Pupina u procesu otkrivanja nekog od pronalazaka koji se nalaze na izložbi. Kako su naučnici tokom svog dugogodišnjeg kreativnog procesa nehajno gomilali korisne i beskorisne stvari, zadatak igrača je da pronađe delove koji su im sada neophodni za prototip novog izuma. Ovaj naizgled lak zadatak postaje prava „potraga za blagom“ kada igrač shvati u kakvom haosu se kriju delovi od kojih se može sastaviti, do tada neviđeno, naučno dostignuće.

Izložba “Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod kod Srba – od Tesle i Pupina do danas”, Jelene Jovanović Simić i Aleksandra Vl. Markovića, u Muzeju nauke i tehnike u okviru koje će posetioci moći da igraju i video igre autora polaznika obrazovnog programa Nordeus fondacije, trajaće do 30. novembra.

Izvor: Nova

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *