Јапанци испунили Теслин сан

Визију да о бежичном преносу електричне енергије на било коју тачку на планети Никола Тесла имао је још почетком 20. века, а на темељима његових изума научници су осмислили систем по коме би наши мобилни телефони ускоро могли да се аутоматски пуне без утикача, каблова или жица чим уђемо у неку просторију.

Тесла је желео је да направи електромагнетни талас који ће путовати по свету шетајући између тла и слоја атмосфере који се назива јоносфера. Тако би људи могли да искористе енергију једноставним претварањем електромагнетног поља у електричну струју помоћу магнетне индукције. Теслина идеја није успела али је инспирисала нове начине за постављање бежичне енергије на великим просторима.

Научници са Универзитета у Токију заједно са колегама са Мичигенског универзитета осмислили су просторију која може бежично истовремено да напаја више уређаја попут телефона, вентилатора и светла. Они су објавили свој рад у часопису „Нејчер електроникс“.

Иако бежично пуњење само по себи није новост, бежичне станице за пуњење недавно су стекле одређену популарност, с тим што раде само у врло кратком домету и нису ништа више од замене кабла. Међутим, јапански истраживачи претворили су читаву металну собу у бежични пуњач коришћењем електромагнетног поља генерисаног електричним напајањем.
Прво су изградили просторију димензија 3х3х2 метра са подом, плафоном и зидовима од алуминијумских кондензатора у кућишту.
Кондензатори су преносили електричну струју кроз под, плафон и зидове, што је стварало магнетно поље које је кружило у просторији. Уређаји опремљени малим пријемницима завојница тада су могли да напајају ово магнетно поље.
Истраживачи су напунили телефон и упалили светло и вентилатор у просторији у исто време – и то све без жица. Водећи аутор студије Такуја Сасатани рекао је да је тим открио да је бежични пренос енергије најмање 50 одсто ефикасан у већини просторије.
Овај недостатак постигли су генерисањем другог магнетног поља дизајнираног да попуни „мртве зоне“ прве.
„Два поља генерисана унутар волумена међусобно се компензују“, рекао је он.
И још има простора да се напредује. Тренутни дизајн најбоље функционише када је завојница пријемника добро усмерена у односу на магнетно поље.
Ако одете 90 степени од најбоље оријентације, нећете добити никакву енергију. То је слаба тачка садашњег система. Можда бисмо у будућности могли да направимо поља која иду и у различитим правцима“, рекао је др Сасатани.
Др Сасатани је навео да би прве примене технологије могле бити мале, попут кутија за бежично пуњење или ормара, или би се могла користити за напајање сићушних уређаја који не захтевају много енергије.

Стручњак за здравље и утицај електромагнетног поља Родни Крофт са Универзитету Волонгонг навео је да је потребно „више од кратког модела које је спроведен у том раду“, пише Еј-Би-Си нет.

„Због сложености поља, биће потребно много темељитије испитивање како би се осигурало да су изложености (зрачењу) заиста у складу са међународним стандардима“, рекао је он.
„Ништа не указује на то да ће изложеност бити изнад дозвољеног, али очигледно морамо да се уверимо пре него што будемо сигурни.“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *