Из своје баште све дају деци оболелој од рака

Прва искра у хуманитарном раду са органске фарме Органела из Ваљевске Каменице засијала је пре неколико година када су особама оболелим од рака поклањана препеличја јаја за лечење, пише Ненад Благојевић за Приче са душом.

Сада је млади тим стручњака, уз подршку Националног удружења родитеља деце оболеле од рака НУРДОР, покренуо хуманитарни пројекат „Ми садимо живот“ у којем ће се све поврће узгајано на нових 50 ари Органелиног имања донирати деци оболелој од рака и њиховим родитељима који бораве у родитељским кућама.

А све ово не би било оствариво да троје пријатеља и сарадника Павле Ђорђевић (30), Теодора Тасић (28)и Дарко Шијакинић (27) нису основали Удружење грађана „Башта може свашта“.

Идеја је дуго постојала на папиру, али су чекали прави тренутак, односно да пронађу сараднике који раде потпуно транспарентно и да би били сигурни да је донација отишла у праве руке, односно да је стигла до деце.

Од тренутка када се Органели прикључио Дарко (случајно тражећи микро-биље преко интернета), све је кренуло набоље, план се убрзано правио, а ових троје младих људи почели су сарадњу са Нурдором. А живот… Живот је наставио да пише најневероватније приче…

„Вођен својом животном причом повезао сам се са Павлом и екипом. Пре 17 година сам се излечио од леукемије и као дете сам се упознао са процесом лечења, поготово са сегментом здраве, непрскане хране који је много важан током терапије.”

„Своју битку сам извојевао одавно, а сада сам пожелео да помогнем другима и прикључим се некој иницијативи” (ДАРКО)

„Прво сам волонтирао у Нурдору, затим сам Павлу испричао целу причу и почео да радим у Органели“, каже Дарко.

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (Нурдор) води пет родитељских кућа у Београду, Новом Саду и Нишу, у којима бораве деца на лечењу. То су породице које не живе у ова три града и којима Нурдор омогућава бесплатан боравак да не би плаћали смештај.

Идеја „баште која може свашта“ из Ваљевске Каменице је да се поврће доставља директно у родитељске куће.

На тај начин би деца и родитељи могли да га једу свеже или да га користе у припреми јела. Реч је о кромпиру, шаргарепи, целеру, цвекли, броколију и другом зеленишу и културама које су неопходне за здраву исхрану током лечења.

„Направили смо анкету у кућама где су смештени родитељи и деца и они су нам рекли шта им је најпотребније од намирница.“

„На 50 ари је башта, а на другој половини хектара ћемо изградити смештајне капацитете за волонтере који ће радити на имању.”

„Иако је органска производња веома скупа и захтева велика улагања, гледамо да направимо модел самоодрживе баште.”

„Да бисмо успели у томе потребно је да земљу обрађују волонтери, а не плаћена радна снага“, појаснио је Павле и додао да је из тог разлога покренута онлајн кампања за прикупљање новца како би од донација изградили бунгалове за волонтере у Ваљевској Каменици.

Свако ко жели да да свој допринос на овом хуманом имању моћи ће да се пријави, да дође у Каменицу и ту борави онолико дана колико жели.

Волонтери ће имати бесплатан смештај и оброке, а заузврат ће радити одређен број сати у башти. Док се не изграде бунгалови, у понуди ће бити камповање у шаторима. Поврће ће се директно у родитељске куће испоручивати два пута недељно о трошку Органеле.

„Ми смо дали имање и из свог џепа финансирали раднике да га припреме за садњу, стајњак, семена, трактор, гориво. Током прошле године донирали смо више од 500 кг свежег воћа и поврћа различитим установама. Тада нам се појачао елан да још више и даље ширимо добра дела. Када је Дарко дошао код нас и кад нам је испричао своја позитивна искуства са Нурдором, знали смо да је то знак да кренемо у нов пројекат“, рекао је Павле, директор Органеле.

Ускоро ће свима бити пружена прилика да волонтирају, да добију сертификат и помогну најмлађима након квалитетно проведеног времена у природи.

„Од самог почетка знала сам да Органела може да буде више од пуког бизниса, јер ми овде улажемо много љубави у рад и наше пословне односе. Ово је много више од пољопривредног газдинства, заједнички смо повезани у емотивну целину и заиста волимо да будемо овде и да радимо овај посао.“

„У Србији се, нажалост, сваког дана једно дете разболи од рака, а сваке недеље једно дете премине. Свако од нас може да допринесе промени!”

„Идеја је да покренемо и друге органске фарме и произвођаче да нам се придруже, да одвоје један део обрадиве површине у хуманитарне сврхе и да имамо много „башта које могу свашта“, рекли су Павле, Дарко и Теодора.

Сајт на којем донацијом можете подржати ову идеју налази се на овом линку.

Текст и фотографије: Приче са душом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *