Књига о католицима који су све дали за српство

На платоу испред Музеја Херцеговине вечерас је организована промоција књиге “Мато Грацић и дубровачки Срби католици“ аутора Саше Недељковића и Предрага Савића.

Ово је друго допуњено издање књиге “Госпар Мато Грацић – Успон и пад Срба римокатолика у Дубровнику” чији је тираж продат за непуних годину дана.

И ово ново издање бави се историјом Срба у Дубровнику на научно-популаран начин, проширујући тему на судбине Срба католика у целој Далмацији и Боки которској, као и њихову међусобну повезаност и везаност за Србију.

Предраг Савић један од аутора књиге

О књизи су говорили др Милорад Вукановић, председник Српског националног вијећа у Дубровнику и уредник часописа „Пома“, др и писац Драган Ковач и један од аутора књиге, адвокат Предраг Савић.

У књизи “Мато Грацић и дубровачки Срби католици” изнето је доста нових историјских података и чињеница, а у односу на прво издање, књига је обогаћена са 130 нових страна. Текст је употпуњен подацима прикупљеним из историјске грађе о Стонској епархији, битној за појашњење порекла Срба римокатолика, као и подацима о истакнутим личностима какви су били Матија Бан, Валтазар Богишић, др Миленко Веснић и други знаменити Дубровчани.

Један од аутора, адвокат Предраг Савић рекао је да је ова књига од великог значаја за српски народ, јер је ово заборављена тема.

Он је истакао да је у књизи представљен корпус српских прегалаца који су дали невјероватан допринос српској науци, књижевности, правној науци, законодавству, а скрајнути су из идеолошких разлога.

„Људи чије су биографије саставни дио ове књиге су толико много дали српству, толико тога уткали у српску историју, науку, културу и дипломатију да би заборавити те људе био највећи гријех. Ово је враћање дијела дуга према људима који су све што су имали дали за српство, а нису били православне вере“, истакао је Савић.

20210706_203405.jpg (173 KB)

Др Милорад Вукановић

Милорад Вукановић, председник Српског националног вијећа у Дубровнику је навео да је значај ове књиге јер је у њој дат изузетно велики допринос за историографију са једне стране, а са друге да се освеже та питања од раније, да не би пала у заборав и да људи схвате шта су и ко су Срби католици.

Он је додао да је ријеч о породицама романског порекла, које су по породичној традицији припадали римокатоличкој цркви, али по свом националном опредјељењу српском народу.

„Велика улога Грацића је што је уз остале Србе помагао велики број српских друштава. Оснивач је друштва Душан Силни. Он је имао изузетно проблема због српства. Управо зато што се изјашњавао као Србин и помагао српска друштва, зато је и страдао“, рекао је Вукановић.

Опис није доступан.

Опис није доступан.

Фотографије: Реља Савић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *