Уметници из 11 земаља у „Кући краља Петра“

Мртва природа: Милица САвић, уље на платну

Међународна групна изложба „Ликовна композиција“, ауторски пројекат три уметнице, Наташе Будимлије Крстић, Алине Гадомски Тодоровић и Милице Савић, отворена је по пети пут у београдском спомен-музеју „Кућа краља Петра Првог Ослободиоца“, на којој љубитељи уметности могу да уживају у делима 97 уметника из 11 земаља света (Србија, Кубa, Аустрија, Јужна Кореја, Аустралија, Шпанија, Грчка, Мађарска, Бугарска, Перу).

Деветочлани међународни уметнички жири којим је председавао Манолис Јанадакис,  професор емеритус Аристотеловог универзитета у Солуну, одлучио је да овогодишњи лауреати награде „Велизар Крстић“ буду аустралијски уметници Дејмон Коварски (за бакропис под називом „Наарм“) и Хјун Џу Ким (за дело дубоке штампе „Паун“), а да лауреат новоустановљене награде „Станка Тодоровић“ буде српска сликарка Јадранка Трифуновић, за уље на платну „Башта“. У име награђених аустралијских уметника награде је приликом свечаног отварања примио Филип Андерсон, представник амбасаде Аустралије. Жири је одлучио и да посебно похвали Паула Руиза Неиру, перуанског уметника млађе генерације.

Једна од ауторки изложбе, академски сликар Милица Савић, је посебно истакла да на овој изложби учествује и представник српске дијаспоре у Мађарској, сликар Милан Ђурић (оснивач галерије „Круг“ и професор ликовне културе у Српском образовном центру „Никола Тесла“ у Будимпешти) који кроз изложбе покушава да окупи српске уметнике из региона и широм света, на чему ће у будућности још више радити и организатори београдске изложбе.

Бакрорез: Дамон Кавалски, добио је награду „Велизар Крстић“ за овај рад

Част да се публици представе имали су и сликари са Косова и Метохије Звонко Павличић и Звонимир Јанцић, а током пет година живота међународне изложбе „Ликовни сусрети-ликовна композиција“ до сада је своје уметничке радове приказало више од 450 потврђених уметника из земље и света.

Паун: Хјунджу Ким такође је добио награду „Велизар Крстић“

Башта: Јадранка Трифуновић добитница је награде „Станка Тодоровић“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *