Имате проналазача Павелића, не отимајте Теслу!

Пише: Милан Ружић

Европска унија се заједно са Хрватском здушно залаже за то да Николу Теслу прогласи хрватским научником. Основ за то им је, иако се Тесла увек изјашњавао као Србин, па у те познате изјаве нећу улазити дубље, његово место рођења – Смиљан, село које се данас налази у Хрватској.

Чињеница је да је Никола Тесла рођен 1856. године када је Смиљан био део Војне крајине, тачније Хабзбуршке монархије, од оца Милутина, православног свештеника (то су они свештеници који нешто касније нису учествовали у масакрирању, већ су искључиво масакрирани) и мајке Георгине (унуке, опет, православног свештеника). Напомињем да су му преци били православни свештеници, јер је у Хрватској ово био предуслов за страдање, пошто је то био недвосмислени знак да је неко Србин.

 

Оно што на основу историјских података који говоре о великом илинданском покољу Срба у Смиљану и засеоцима 1941. године када је убијено преко 500 Срба, а нису били поштеђени ни жене ни деца, могу рећи јесте да је срећа да Тесла није две године пред смрт пожелео да дође у свој завичај, јер би и њега веома радо заклали. Дакле, ако бисмо банализовали, као што то раде поједини Хрвати, могли бисмо да кажемо да је Тесла поживео до 1943. године зато што га није вукла носталгија за родним местом.

Пошто нема никаквог смисла Хрватима (онима који се професионално и уз редовну плату баве историјском ревизијом) објашњавати ствари, за крај написаног ћу предложити следеће – с обзиром на то да је Никола Тесла недвосмислено Србин и највећи научник, проналазач, свих времена, ипак немојте ви у Хрватској очајавати.

Имате довољно искуства да неки од оних који су наставили изучавање највећих домета људи којима се поносите, могу држати по свету семинаре о оснивању логора, о 57 начина убијања човека, о правилном ставу за гурање у јаме, о сечивима посебно дизајнираним за убијање припадника појединих народа и томе слично. Проповедници „златне милијарде“ би били одушевљени вашим знањем.

Мој предлог за хрватске ревизионисте јесте да поставе на сајтове, у своје брошуре и едукативне програме за децу једног од заиста упечатљивих и великих проналазача свог рода, а то је Анте Павелић. Он је заслужан за нешто што никада пре њега није постојало, а то су логори за децу. У тој области, он је дао немерљив допринос какав нико после њега није, нити ће, нити би хтео дати.

Ми Срби смо правили много грешака кроз своју историју, па не морамо баш улазити и у Европску унију.

————————————————————————————————

Биографија

Милан Ружић, писац, рођен 4. маја 1988. године у Чачку. Основне и мастер студије завршио на Филолошком факултету у Београду на катедри за општу лингвистику. Аутор је књига „Некад, неко, негде“ и “Наше су само речи“. Живи и ради у Лучанима.

Извор: Искра

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *