Danski restoran „Noma“ ponovo najbolji na svetu

Danski restoran Noma u Kopenhagenu proglašen je najboljim restoranom na svijetu po izboru The World’s 50 Best Restaurants

Rene Redžepi upravo je održao emotivan govor na svečanoj dodjeli nagrada najboljim restoranima na svetu po izboru The World’s 50 Best Restaurantsa koja se održava u Belgiji. Redžepi je istakao kako ništa ne bi bilo moguće bez njegova borbenog tima koji se trenutno trese da svoj posao odrade najbolji posao na svijetu.

“Iskreno, da pitate moju mamu, čak i da se u Nomi služi običan gulaš, njoj bi to bio najbolji restoran na svetu, jer da, takav tim imamo i hvala im!” rekao je Redžepi u svom govoru.

Zašto je Noma najbolja na svijetu?

Слика може припадати 1 особа, воће и у затвореном

Jedan je od najtraženijih restorana na planeti, Noma i njegov osnivač, Rene Redžepi, poznati su po stvaranju nove nordijske kuhinje i nadahnuću cijele generacije kuhara diljem svijeta. Noma je proglašena najboljim svjetskim restoranom 2010, 2011, 2012. i 2014. godine, pre nego što se zatvorila 2016. godine i preselila na novu lokaciju 2018. Noma je sada ponovno u vrhunskoj formi, beskrajno oduševljavajući goste inovativnim degustacijskim menijima.

Слика може припадати хранаNoma nudi tri menija u različito doba godine, od januara do juna posvećeni su moru i namirnicama iz mora, tokom ljeta glavni fokus je na povrću, a zimi se posvećuju divljači i šumi. Restoran se zatvara pre svake sezone, tako da njegov tim, predvođen talentovanim voditeljkom Mete Soberg, ima dovoljno vremena za istraživanje i razvoj.

Nijedan odlazak u Nomu nikada nije isti, a Redzepi i ekipa stalno traže neočekivane sastojke i pretvaraju ih u prekrasna jela. Iz prethodnih sezona neka od nezaboravnih jela su revolucionarna vegetarijanska shawarma od celera, pačiji mozak i srce posluženo s kandžom, perjem i kljunom te slatko meso od rakova posluženo na somunu izrezanom u oblik raka. Ljeto 2021. bilo je u znaku klasika poput prženog bakalara s crème fraicheom i kavijarom.

Nomina ogromna istraživanja se baziraju na području ostrva Refshalevej u Kopenhagenu gdje posjeduju kuhinju za fermentaciju, a namjenjena je eksperimentiranju s koji, garumom i misom kako bi stvorili fascinantne kombinacije okusa. Cijeli tim redovno traži nove sastojke, radeći sa svime, od penisa sobova (da, ozbiljno) do mozga jelena i svih vrsta insekata.

Pia Leon proglašena je najboljom cheficom na svetu, londonski restoran Ikoyi ovenčan je nagradom One to watch, a francuska chefica Dominique Crenn dobila je nagradu Icon Award.

Slovenski restoran Hiša Franko zauzela je visoko 21. mjesto, a do sada je bila na 38. mjestu što je izvanredan uspjeh. Podsjetimo da je po izboru The Best Chef, pastry chefica Maša Salopek iz Hiše Franko proglašena najboljom na svetu, a Ana Roš zauzela je visoko 7. mesto na ljestvici najboljih chefova na svetu.

Слика може припадати једна или више особа и у затвореном

Detaljnu listu najboljih restorana na svijetu možete pogledati ovde.

Fotografije: Fejsbuk Noma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *