Црно у црвеном: Маскирање усташтва

Пише: Мишо Вујовић

“Све се пере осим црног образа”, говорило се ненекада у Црној Гори. Данас се све се скоцкало, као шаховница. И боје и мирис и укус. О визуелном аспекту нећу да говорим. Дан победе након интонирања химне, почиње са црнокошуљашем!
На државној телевизији Црне Горе!

“Па људи да ли је то могуће?”, крикнуо би и легендарни Младен Делић?

Почети програм на Дан победе над фашизмом са човеком чији су опус усташе,црне легије, величање најмонструозније војске у новијој историји ратовања, шта је него промоција фашизма.

Томпсон, тупсон, битанга, ратно-профитерска изнутрица Туђманове ендехазије. Океј, он је то што јесте. Он није ни чистокрвни Хрват, он је естрадни монструм у црној униформи који песмама поји крвожедну маргину отпалу од разума и чисте памети. Он је то што је и зна ко је и где припада. Гнушајуга се и у лијепој његовој, пун им је више мозак домољубивих профитера и профидерског домољубља, а камоли једног естрадног хушчача чија излизана лонгплејка већ поодавно гребе по можданој кори сваког иоле норманлног грађанина Хрватске. Али шта ће тај нацистички шунд на државној телевизији Црне Горе.

Фотографија корисника Мишо ВујовићДа ли је је то нови промотер или државна телевизија сада званично промовише фашисоитацију Црне Горе или се Црна Гора придружила тежњама Хрватске за обнову НДХ у границама из Другог светског рата. Дакле, Црногорци нажалост нису усамљени у оваквом начину прославе Дана победе над фашизмом. Мусолинијева Црна Гора до сада није била део тековина ни ове клептоманско – прагматичне власти. Али Хрвати као традиционални непријатељи Срба свакако јесу. Под паролом и непријатељ, ако је непријатељ мог непријатеља мој је пријатељ. Још један мали православни сусед Србије узео је учешће у промоцији усташо – фашистичких симбола Хрватске.

Македонија је у име захвалности Хрватској за “допринос њеним напорима ка придруживању ЕУ” издала поштанску марку (на слици) Хрватске у границама НДХ. Дан уочи дана победе на Сајту ЕУ Никола Тесла је представљен као Хрват. Ту је реаговала и грчка јавност питањем:

“Да ли то значи да сутра неко оспори порекло Доминикоса Теодокопулоса, познатијег као Ел Греко”.

Што се тиче државне телевизије и њеног шундизованог програма Томпсон не штрчи у односу на галерију разних надри знанственика, повјесничара, аналитичара или коментатора блискости Бијелих и Црвених Клобата како поједини хрватски повјесничари својатају Црногорце. Црногорци су сви до једног црвени. Једни идеолошки други морално. Једни се поносе други се стиде. Они “поносни” немају шта да изгубе. Или су прекопали прекречили гробове или их немају.

Да ли је следећа фаза Томпсоново извођење црногорске химне чији је аутор усташа и ратни злочинац Секула Дрљевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *