Miroslav Damjanović Tesla iz Ugljevika

Tridesetsedogodišnji Miroslav Damjanović iz Ugljevika je tehničar elektroenergetike koji se bavi servisiranjem i popravkom bijele tehnike i sličnih uređaja. Međutim, oni koji Miroslava malo bolje poznaju znaju da je ga je inspiracija radovima Nikole Tesle dovela do prvog patenta – punjača za beskontaktno napajanje.

“Još prije dvadeset godina imao sam ovu ideju. Radio sam logikom, empirijski i slijedio prirodu, po uzoru na Nikolu Teslu i tako je nastao elektromagnetni induktor. Riječ je o punjaču za beskontaktno napajanje telefona i uređaja do 30 volti i više”, objašnjava za NoviGlas Miroslav.

Svoj izum prvi put je predstavio kroz poziv za inovativne ideje Fondacije Mozaik, pod nazivom “Teslinim stopama”, gdje je njegov izum odabran za najbolji u cijeloj BiH. Kako objašnjava Miroslav izum koji je nedavno patentirao mogao bi napraviti ogromnu promjenu.

“Uređaj je uspješno testiran i dalje je u funkciji. Moja ideja je ugradnja u sve uređaje koji će biti potrošači i koji se na određenom opsegu nakon toga mogu napajati beskontaktno. To znači da više nema mnoštva kablova, a uz to, ne postoji opasnost od električnog udara. Na sve to, moguće je i napajanje više uređaja”, objašnjava nam Miroslav.

Njegov uređaj mogao bi, kaže, napraviti revoluciju i poslati kablove u prošlost, jer se zahvaljujući njemu svi elektronski uređaji mogu puniti putem jednog punjača, bez kabla.

Na zahtjev Fondacije Mozaik, priča nam Miroslav, rađena su dalja usavršavanja njegovog patenta gdje je dokazao da se beskontaktno ogu napajati i laptop uređaji i monitori, uiz dodatna ugrađivanja u prijemnu kutiju i kutiju predajnika.

“To sam i uspio. Nažalost, njihovi predstavnici su rekli da nemaju tržište za taj proizvod i prepustili meni da sam dalje radim iako bi oni od toga imali 49% a ja 51% zarade. To mi je mnogo teško palo, jer su se još jednom moje nade raspršile, ali nastavio sam dalje”, kaže za NoviGlas Miroslav.

Kako kaže, sam nije mogao nastaviti da razvija izum jer je nezaposlen i ima porodicu koju mora da izdržava. Tada je odlučio da svoj izum patentira.

“Predao sam sve što je potrebno Institutu za zaštitu intelektualne svojine RS/BiH. Sve to je trajalo, otprilike, 18 mjeseci, kako bi se dokazala unikatnost mog elektro- indukcionog napajača. Potvrda je stigla i rečeno mi je da sada mogu početi saradnju sa investitorima i firmama koje budu zainteresovane da moj patent primijene u praksi”, kaže Miroslav i dodaje da je širok dijapazon djelatnosti u kojima se njegov punjač može koristiti uz određena prilagođavanja, od kućanskih aparata, do automobila.

Miroslav je otvoren za saradnju sa svima kojima se njegov izum učinio interesantnim.

“Pozivam sve koji su u mogućnosti da pomognu investicijama i da sarađujemo, tako što će otkupiti licencu. Želim da radimo nešto za opšte dobro, jer bi beskontaktno napajanje svih elektronskih uređaja u kući moglo da napravi pravu revoluciju”, kaže za kraj razgovora za NoviGlas Miroslav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *