Igrao u Zvezdi, a onda se posvetio veri

Nekadašnji omaleni napadač Crvene zvezde, Dragan Bogavac, posvetio se veri i potpuno promenio lični opis. Bivši fudbalski as rodom iz Mojkovca, koji je u tandemu sa Žigićem bacao Delije u trans sada ima dugu gustu bradu i neprepoznatljiv je.

Nakon uspešne fudbalske karijere povukao se iz javnosti i posvetio crkvi i veri. Glasno je ustao protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti, sa srpskim sportistima potpisao je tekst podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u odbrani svetinja u Crnoj Gori i svoj revolt mesecima je iskazivao kao redovni učesnik litija. Otvoreno je ustao protiv režima Mila Đukanovića.

U emisiji “Dok anđeli spavaju” otkrio je kako se okrenuo veri.

“Ja sam sve izdržao u božju pomoć i zahvalio bih se ljudima koji su primetili moj kvalitet i što sam iz Rudara iz Pljevalja otišao u Zvezdu. Zvezda je veliki klub i to mora da se opravda. Došao sam po preporuci Dušana Savića koji je prepoznao moj kvalitet u mladoj reprezentaciji. Gledao je meč na Karaburmi kada sam postigao tri gola, pa sam dao gol i Partizanu, pa su se mnogi interesovali za mene.

Nisam davao mnogo pažnje tome, a Zvezda je bila na prvom mestu. Poziv mog bivšeg direktora Savića i velikog Hrišćanina je bio dovoljan. Možda me tad nije želeo Džajić, sve do meča na Marakani kada sam dao gol, tada je već počela priča da dođem u Zvezdu i oberučke sam prihvatio”, ispričao je Bogavac.

Bio je veliki vernik kada je došao u Zvezdu, ali se krstio tek u 22. godini u Đurđevim stupovima.

“To je uradio vladika Joanikije, sada Mitropolit. Vazda sam na ustima imao Boga, ali ne i na delima. Bio sam mlad, ponese te slava i ne znaš ništa o Svetom Savi, Simeonu… Da ne spominjem sve. Veliki je gospod i to što sam uradio u Zvezdi je sve lepo. Ponela me slava, ali nisam razmišljao kao sad i to je teško za čoveka da se nosi sa svim tim”, priznao je Bogavac.

“Preokret se dogodio u 33. godini. Tad nisam toliko verovao u Hrista, samo sam postio sredom i petkom. Nisam sebe video u crkvi i nisam prepoznao Hrista, ali izgleda da mora neka muka da nas spopadne da bismo spasili svoju dušu. To se dogodilo kada sam se lečio od operacije Ahilove tetive kada sam ostavio fudbal.

To su bili tužni dani za mene, ali dolazi radost jer sam spoznao Hrista. Prvi put kad sam zakoračio na Svetoj Gori, tad me je zvao kum Branko Bošković i rekao da idemo u Hilandar jer su ga pozvali jedan sveštenik i njegov kum. Prvo sam mislio šta ću tamo, što bih išao? Došao sam kući i ne pomišljam da idem, upalio sam televizor kod kuće i neko je pričao o Hilandaru. Pogledam, da li je ovo moguće? Nije prošlo svega par minuta i objasnim Boškoviću da bih išao. Otišli smo tamo i kad sam tamo kročio, nešto me obuzelo. Neko smirenje, gledam one monahe i ne znam ništa… Probudio sam se ujutru i slušao kako pevaju kanone, ja ništa ne razumem, ali osetim da bukvalno su mi suze krenule. Rekao sam sebi da je to baš lepo i sve se promenilo. Fudbal me više nije zanimao”, objasnio je Bogavac.

Pogledajte i poslušajte njegovu priču u emisji „Dok andjeli spavaju“:

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *