И љубав српског краља међу највећим љубавима у историји

Портал Historylists.org направио је листу десет највећих љубави у историји међу којима је и трагична љубав српског краља Александра Обреновића и Драге Машин. Реч је о љубавним паровима који су веровали у вечну љубав, чак и када су сви били против њих, као што је то случај са српским сувереном и његовом 12 година старијом изабраницом. Ево те листе:

Парис и Хелена Тројанска

Paris i Jelena Trojanska

Према грчкој митологији, љубав између Париса и Хелене изазвала је пад Троје. Прича почиње када је тројански принц Парис био изабран да одлучи која је од три богиње – Хера, Атина и Афродита – најправеднија. Након што је изабрао Афродиту, она му је за узврат обећала најлепшу жену на свету. Лепша од свих била је Хелена, ћерка Зевса и Леде, жена краља Спарте – Менелаја.

Када је тројански принц једном приликом дошао на спартански двор, Менелај га је гостио недељу дана, пре него што је отишао на Крит на сахрану свога оца. За време Менелајевог одсуства, захваљујући богињи Афродити, Хелена се заљубила у Париса.

Хелена и Парис су побегли у Троју и тамо се венчали. Нјено бекство је изазвало рат између Грка и Тројанаца који је трајао десет година. Парис је смртно рањен пред крај рата, када је Хелена одлучила да се врати мужу.

Орфеј и Еуридика

Mit o Orfeju u grčkoj mitologiji i kod Ofenbaha

Орфеј је био митски певач и песник. Према миту, када би он засвирао, чак ни природа није остајала равнодушна – дрвеће би се повијало према њему, рибе би искакале из мора да га боље чују, а шумске животиње би му без страха прилазиле.

Орфеј је био познат и по великој љубави коју је осећао према својој жени. Када је Еуридика преминула од уједа змије, одлучио је да сиђе у подземни свет не би ли успео да је врати.

Звук његове лире као да је зачарао становнике подземља: Кербер је постао умиљати пас, Харон је зауставио свој чамац, Сизиф је сео на свој камен, Тантал на кратко није осетио глад ни жеђ.

Нјегова тужна песма дотакла је чак и хладна срца господара подземња – Хада и Персефоне. Дозволили су му да Еуридикину душу изведе на светлост дана и тако је оживи, али под условом да се ниједном не окрене за њом пре него што изађу.

Збуњен и под притиском, не препознајући Еуридику, чије је кретање осетио иза себе, ипак се окренуо и тако други и последњи пут изгубио своју вољену. Након тога седам дана је гладовао, седам месеци непрестано плакао, а затим је три године провео у самоћи.

Клеопатра и Марко Антоније

 

Љубав између краљице Египта Клеопатре и римског државника и војсковође Марка Антонија остала је упамћена у историји по трагичном завршетку који је задесио овај пар – обоје су се убили.

Након војног пораза у бици код Акцијума који је Марко Антоније претрпео од Цезаровог нећака Октавијана, Клеопатра се нашла у немилости новог Римског владара који није био заинтересован за чари краљице Египта.

Октавијан је највероватније хтео да је одведе у Рим и натера је да тамо парадира улицама града као ратни трофеј. Антоније је прво чуо да је Клеопатра извршила самоубиство па је мачем хтео себи да прекрати живот. Смртно рањеном рекли су му да се Клеопатра није убила и однели га до маузолеја где се Клеопатра забарикадирала. Тамо је умро на њеним рукама.

Не желећи да прође кроз понижења која је за њу спремао Октавијан, Клеопатра је извршила самоубиство, како легенда каже, пустивши кобру да је уједе.

Тристан и Изолда

Tristan i Izolda

Прича о Тристану и Изолди је стара келтска прича о трагичној љубави двоје младих. Иако је настала доста раније међу Келтима, ова легенда тек од средњег века добија на важности, нарочито у Француској и то у више верзија, од којих је најпознатију написао Тома Данглетер око 1180. године.

У модерно доба ову верзију је увео Жозеф Бедије 1900. Причу “Тристан и Изолда” је такође обрадио и Готфрид фон Стразбур, на основу које је Рихард Вагнер написао чувену истоимену оперу, Тристан и Изолда, пише Хисторyлистс.орг

Главни јунаци ове легенде су трагични витез Тристан, сестрић краља Марка од Корнвола и принцеза Изолда, ћерка истоимене ирске краљице. Тристанов задатак био је да допрати Изолду свом ујаку за кога је била обећана, али грешком, у путу, обоје су узели љубавни напитак. Због своје љубави према Изолди, Тристан је прекршио завет на оданост стрицу. Лјубавна афера је трајала све док његов стриц није открио шта му се ради “иза леђа”.

Заљубљени пар успео је да избегне смрт, међутим Изолда је била приморана да се врати супругу, док је Тристан напустио Корнвол и оженио другу жену.

Када је смртно рањен отровним копљен Тристан је тражио да му се његова права љубав врати. Био је уверен да Изолда неће доћи и због тога умире од очаја, док лепа Изолда умире од туге када проналази човека њеног живота мртвог.

Ланселот и Гиневра

File:Lancelot and Guinevere - Herbert James Draper.jpg - Wikimedia Commons

Прича о љубавном троуглу у коме су се нашли краљ Артур, сер Ланселот и Гиневра, позната је колико и сама легенда о краљу Артуру.

Краљ Артур – легендарни краљ, Ланселот – најбољи витез, Гиневра – најлепша жена Британије. Међусобно испреплетене судбине ових људи на крају су узроковале битку, смрт свих актера и пропаст дивног Артуровог царства. Један од иницијатора битке која представља историјски догађај јесте управо витез Ланселот, најбољи и најблиставији витез кога је Артур икада имао.

Најпознатија верзија приче говори да је Ланселот био смртно заљубљен у прелепу краљеву жену – Гиневра, али и она у њега. Артур се дуго правио да не види шта се дешава између њих, али је на крају објавио рат Ланселоту. Доказе о неверству лично му је доставио његов непризнат син Мордед.

Ланселот није желео да се бори против свог краља, због тога је тешка срца био приморан да остави Гвиневра и оде у Француску.

Ромео и Јулија

 

Вероватно најпознатија прича икад представља синоним за трагичну љубав. Отац и мајка желели су да удају Јулију за Париса, угледног, младог и богатог племића. Због вечне љубави на коју се заветовала Ромеу –она је изабрала смрт, а не удају за другог.

Монах Лаврентије је желео да спречи трагедију, дао је Јулији напитак који би требало да је само успава, а Ромеу је послао поруку да је она заправо жива. Сви су помислили да је Јулија мртва и сахранили је.

Међутим, гласник кога је послао Лаврентије није стигао на време до Ромеа. Он одлази у гробницу Капулетија и, мислећи да му живот без Јулије више нема смисла, испија отров и умире. Непосредно након тога Јулија се буди и, видевши да јој се вољени убио, узима бодеж и одузима себи живот.

Након трагедије, у гробницу долазе остали чланови обе породице. Над мртвим телима њихове деце они се мире јер схватају да је узрок томе неразумна мржња која је наметнула границе истинској и чистој љубави и тиме донела свима велику несрећу.

Шах Џахан и Мумтаз Махал

Mumtaz Mahal i Sah Dzahan | JollyWoman | JollyWomanЊихова имена су у великој мери непозната људима са Запада, али ова невероватна љубав изнедрила је споменик познат у целом свену – Таџ Махал.

Шах Джахан и Мумтаз Махал су били краљевски пар који је имао невероватан брак све док Мумтаз није преминула док је рађала њихово 14. дете. Пошто је остао без своје вољене жене Шах Джахан је пао у дубоку депресију. Смрт његове највеће љубави погодила га је и психички и физички.

Међутим, управо та туга представљала је инспирацију да се изгради један он највећих архитектонских “чуда”. У њену част изграђен је маузолеј какав свет до тада није видео. Тако је настала једна од најлепших грађевина на свету – Таџ Махал.

Наполеон и Жозефина

 

Жозефина Богарне и Наполеон: неотвратимая любовь

Првобитно склопљен као брак из користи, касније је прерастао у страсну и огромну љубав.

Жозефина је била шест година старија од Наполеона, удовица двоје деце. Нажалост, Наполеону није могла да подари наследника, па су се разишли, иако су до краја живота искрено волели једно друго, о чему сведоче и Наполеонове последње речи: “Француска, војска, Жозефина!”

Александар Обреновић и Драга Машин

Kralj Aleksandar i kraljica Draga Obrenović

На листи портала Хисторyлистс.орг нашао се и један пар из Србије. Чини се да је љубав између Александра Обреновића и и Драге Машин била јача од свега. Љубав између младог краља и 12 година старије удовице изазвао је бес у земљи. Међутим, то није могло да их заустави да постану муж и жена и обећају се на вечну љубав.

Ситуација се видно погоршала након скандала о наводној лажној трудноћи, што је озбиљно продрмало међународни углед земље и разбеснело групу војних официра који су убрзо почели да кују заверу против краљевског пара – последњи краљ из династије Обреновић је, заједно са својом супругом убијен у Мајском преврату 1903. године.

Бони и Клајд

 

Чувени криминални тандем Бони Паркер и Клајд Бароу су вероватно најпознатији романсирани пар у америчкој историји. Убијали су, киднаповали, крали, пљачкали и дуго времена успешно бежали од полиције.

Према предању, Бони и Клајд су се упознали у јануару 1930.у кући заједничког пријатеља. Према речима очевидаца, свидели су се једно другом истог тренутка. Нјихова дела од њих су направили “државне непријатеље број један” у Америци у периоду од 1931. до 1335. године. Опљачкали су око 12 банака, а убијени су у заседи полиције у Луизијани.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *