Сретење у српском конзулату у Чикагу

У Генералном конзулату Републике Србије у Чикагу одржан је пријем поводом Дана државности и уставности Републике Србије. Конзул жеран Дејан Радуловић подсетио је на историју модерне Србије која је почела прије 215 година Првим српским устанком, као и да је 1835. године донешен Сретењски устав, први устав у Србији.

-Веома ценимо подршку Владе САД и америчког народа Србији, посебно нашем процесу интеграције у Европску унију. Наш стратешки циљ је да будемо део европске породице. Србија је у потпуности посвећена добрим билатералним односима са САД, као и миру и стабилности у региону и дијалогу о Косову и Метохији, истакао је он.

Пријему су присуствовали представници администрација града Чикага, америчке савезне државе Илиноис и регионалних канцеларија америчких федералних органа, велики број чланова конзуларног кора са седиштем у Чикагу, као и представници српске заједнице, Српске православне цркве, српских организација и удржења, српских медија и угледни појединци српске заједнице у овом делу Америке. Конзул Радуловић је истакао да је Србија поносна на велику српску заједницу у Чикагу и на њен допринос у развоју добрих односа двеју земаља.

Градоначелник Чикага Рам Еменуел је у својој честитки написао да српска заједница у Чикагу игра значајну улогу у богатој етничкој и културној разноликости града. Он је подсетио на историју пријатељства и сарадње и на блиске односе градова побратима Чикага и Београда. Чланице певачке групе Око соколово из Чикага интонирале су српску и америчку химну, а гостима су представљени српски специјалитети и пића.

Текст и фотографије: Светозар Данчуо

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *