General koji je na Paštrku zaustavio NATO

In Memoriam – Božidar Delić (1956 – 2022)

General Božidar Delić (66) preminuo je danas u Moskvi nakon duge i teške bolesti, potvrdila je Nova demokratska stranka Srbije. Delić se dugo lečio od raka, a isticao je da se na operacionom stolu VMA našao više od 11 puta zbog kancera koji mu je utvrđen 2012. godine.

Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj i obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vreme rata u Bosni i Hercegovini.

Bio je najmlađi potporučnik, najmlađi pukovnik i general u Vojsci Jugoslavije, načelnik štaba 549. motorizacione brigade stupio je na dužnost 1997. godine. Ova je brigada u periodu 1998–1999. učestvovala, između ostalih, u Bitki na Paštriku boreći se protiv OVK i NATO.

“Nema nazad, iza je Srbija“, reči su generala Božidara Delića, koji je komandovao odbranom Paštrika. Bitka na Paštriku bila je, uz Košare, ključna za zaustavljanje kopnene intervencije na Srbiju 1999. godine.

Rođen je u Petrovcu kod Đakovice 8. januar 1956. godine.

Bio je narodni poslanik i potpredsednik Narodne skupštine iz redova Srpske radikalne stranke. Posle raskola u stranci 2008. godine Delić je prešao u Srpsku naprednu stranku, ali se 2011. vratio se u radikale. Nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, kad SRS nije prešla cenzus, ušao je u sukob sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem i isključen je iz članstva.

Potom je bio zamenik predsednika pokreta “Ljubav, vera, nada” i predsednik udruženja “Nema nazad – iza je Srbija”.

Nedavno je ispred koalicije NADA izabran za potpredsednika Skupštine Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *