Родна кућа Теслине мајке претворена у шталу!

Родна кућа мајке Николе Тесле, Георгина Ђука Тесла у Томингају код Грачаца, била је претворена у музеј, али је спаљена 1995. године у „Олуји“и том приликом кустос музеја је масакриран. Овај објекат данас служи као штала!

Томингај који је добио име по свештенику Томи Мандићу сахрањеном у дворишту цркве Успења пресвете Богородице. Мало се зна да је Ђука Мандћ великог српског научника родила управо на путу од Томингаја ка Смиљану, где је тада служио прота Милутин Тесла.

Никола Тесла је тако рођен у близини православног Храма Светих апостола Петра и Павла у Штикади, недалеко од Грачаца, у првој парохији проте Милутина Тесле, оца Николе Тесле.

Георгина Ђука Тесла (дев. Мандић), била је најстарија ћерка чувеног грачачког проте Николе Мандића. Иако неписмена, Ђука је била веома умна и у одсуству књиге примерено образована. Њен отац је водио порекло из угледне породице која је дала цркви и војсци подједнак број синова (Ђукин брат Петар се замонашио и добио име Николај Мандић, и био митрополит зворничко-тузлански).

То је била породица, чији су синови, генерацијама, са мало изузетака, били свештеници, а кћери се удавале за свештенике. Ђука је била Николина најстарија кћерка и као таква била је позвана да се после смрти мајке брине о целој породици. То је био и разлог што се није могла посветити школовању, али тај факат није оставио пресудне трагове на њено образовање. Благодарећи високом степену интелигенције знала је напамет највећи део песама из косовског и ускочког циклуса и цео Горски вијенац.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *