Dobrotvorka iz dijaspore poklonila mladiću imanje

Na veselju koje je organizovala porodica Radojice Popovića iz Prosjeka kod Prnjavora okupilo se celo selo kako bi zahvalili Živki Tešanović iz obližnjih Drugovića u laktaškoj opštini, koja je Radojicinom sinu Miroslavu (25) poklonila veliko i vredno imanje.

Ovaj gest mnogi su doživeli kao veoma human i vredan svake pažnje. Živka Tešanović je penziju zaradila u Švajcarskoj, boraveći u toj zemlji više od četiri decenije. Njena kuća u Prosjeku, koju je izgradila sa pokojnim suprugom Pericom, prazna je 43 godine.

U dogovoru sa sinovima rešila je, kaže, da je pokloni kako bi usrećila nekoga iz svoga sela. Dosta mi je, ističe, tuge i čamotinje, želim da ovo imanje konačno oživi, da se nešto tu dešava, da mladi rade, stvaraju porodice, da se čuju deca…

– Dugo sam razmišljala kome da poklonim imanje. To nije jednostavno, ali je sada i moje srce puno – ispričala je Živka.

Ona poseduje još jednu kuću na roditeljskom imanju u Drugovićima, gde živi sa svojim životnim saputnikom Grujom Metlarom, austrijskim penzionerom poreklom iz Kola na Manjači.

– Pronašli smo uzornog mladića iz Prosjeka, iz skromne i vredne porodice koja nije u srodstvu ni sa mojom rodbinom niti pokojnog muža. Poznavali su se naši stari, poštovali, uvažavali – priča Živka.

Ova žena je materijalno situirana, istinski opredeljena da pomogne i drugima. Ona priželjkuje da se Miroslav što pre oženi, da tu stvori porodicu, da radi i bude uzoran u novoj sredini.

– Vrednost imanja je velika. Kuća veličine 12 sa 13 metara u koju je uloženo 200.000 KM je funkcionalna i potpuno uređenja, nameštena sa pet soba, pomoćnim objektima, garažom, okućnicom od 70 dunuma, ima asfalt – priča Živka ističući da za ovaj gest ima apsolutnu podršku dvojice sinova.

– Moji sinovi Branislav i Zoran koji su oženjeni, imaju decu, kuće i stanove u Švajcarskoj i u Banjaluci predložili su da imanje u Prtosjeku poklonimo. Rekli su, mama daj to nekome ko će biti srećan i tu graditi svoju budućnost, vatru ložiti, imati decu – istakla je Živka.

Ova humana žena smatra da imovina nikome nije od viška kao ni njoj, ali smatra da ne treba sve ljubomorno držati za sebe nego pomoći i drugima. Živka kaže da je u Švajcarsku otišla 1970. godine, a pokojni suprug godinu pre, u tuđini vredno radili i sticali.

Radojica Popović, Miroslavov otac kaže da je impresioniran zbog Živkinog poklona o čemu pričaju celo selo i svi njegovi rođaci.

– Imam tri sina, Darka, Dejana i Miroslava. Svi smo se okupili kod ove kuće koja je nama otvorila vidike, učvrstila veru u ljude, naglasila vrednosti dobrih komšija i komšiluka. Hvala Živki do neba, ona je zaradila novac, mučila se u svetu i to poklonila mome sinu. To će pamtiti naši potomci – rekao je Radojica.

Njegov sin Miroslav, kojeg poznaju po nadimku Ćiro, pozdravljajući brojne goste naveo je za Živku da je ona njegova druga majka.

– Prvo ću se oženiti, to sam Živki i Gruji obećao. Mnogi ne mogu verovati da mi je ona toliko pomogla u životu, to je teško shvatiti i pronaći bilo gde u svetu – rekao je Miroslav.

Ruža Popović, Miroslavova majka grleći Živku i dižući zdravicu za sreću i zdravlje, najbraja brojnu rodbinu koja je stigla sa svih strana, Milkica, Slavica, Zdravko, Milan, Luka, Igor, Karolina… iz Slovenije, Hrvatske, Srbije. O ovome se, kaže ona, priča i pričaće se jer to vredi i zaslužuje beskrajnu zahvalnost.

Živko Radujković iz Drugovića smatra da je ovaj događaj usrećio celi kraj i sve ljude.

– Na veselje koje je trajalo do zore, stigli su mnogi iz Prosjeka, Koljana, Drugovića, sa dve opštine, laktaške i prnjavorske. Veselimo se i gostimo jer ovo se ne događa često, sviraju Krajišnici sa Manjače, došli su i sveštenici… – pohvalio je Radujković zabavu i sreću dobrih komšija. Zlatko Gatarić, sveštenik koji je pre 25 godina krstio Miroslava sada mu je, uz zdravicu, održao poučnu besedu za sreću, zdravlje i svaki napredak.

 IZVOR: BLIC

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *