Dani svetosavlja u Parizu

Od 25. do 30. januara u francuskoj prestonici slaviće se Savindan, pevati i igrati na Svetosavskom balu i proslaviti dve decenije ove divne manifestacije

Piše: Marko Lopušina

U četvrtak u Parizu počinju Dani svetosavlja. Ova divna manifestacija trajaće do narednog ponedeljka. Savez Srba Francuske, Srpska pravoslavna crkva u Francuskoj, Mondo kult i Ambasada Srbije u Francuskoj organizuju tri velike svečanosti.

U hramu Svetog Save, u svečanoj sali Dane svetosavlja otvoriće episkop zapadno-evropski gospodin Justin. U programu od 17 sati do 21 sat biće prikazivanje filma “Skazanje o Svetom Savi”, prezentacija opština, banja i turističkih organizacija Srbije.      

Već u petak održaće se Svečana Svetosavska akademija u rezidenciji ambasade Republike Srbije. Domaćin će biti nova ambasadorka Njena ekselencija Ana Hrustanović. Đaci Srpskih dopunskih škola iz Pariza izvešće svoj Svetosavski program, a naši umetnici odsviraće muziku Srba iz matice i rasejanja.

Vrhunac proslave Dani svetosavlja biće Svetosavski bal na brodu na Seni u subotu 27. januara. Pored proslave Savindana obeležeće se na svečan način i dve decenije ove sjajne srpske manifestacije u Parizu.

Glavni organizatori Savez Srba Francuske i Mondo kult pripremili su bogat i raznovstan umetnički program. Svetosavski bal će otvoriti Svetosavska himna i blagoslov sveštenstva Eparhije zapadno-evropske. A nastaviti “Kraljevo kolo” i pariski valcer u izvođenju KUD “Biseri” iz Pariza, vokalnog ansambla “Brojanice” i balskog orkestra Petra Gojkovića. 

Blok tradicionalne srpske muzike predstaviće solista Čeda Marković iz Srbije. Na hrfi će svirati Nađa Dornik, talentovana mlada umetnica, dok će operske arije otpevati primadona Dragana Moles iz Italije. 

U nedelju 28. januara u Srpskom kuilturnom centru u Parizu održaće se panel diskusija na temu “Matica i srpska dijaspora”. Učestvovaće predstavnici Vlade R. Srbije, Ambasade R. Srbije, Srbi iz rasejanja i Srbi iz francuske. Glavni organizator i voditelj panela biće Savez Srba Francuske i gospodin Petar Gojković.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *