Данци се плаше да им се не врати „црно“ пролеће

Након драматичног упозорења Статенс Институт за серум ( ССИ) из Копенхагена да би до Божића, 25. децембра, број заражених од коронавируса у Данској могао да порасте дневно и до 4.000 људи, а да њих најмање 500 заврши у болници, влада ове земље на челу са Мете Фредериксен одлучила је да од среде затвари ресторане, барове, позоришта и биоскопа до краја године.

Нове мере укључују и затварање забавних паркова, зоолошких вртова и теретана у 38 општина у Копенхагену и околини, као и у градовима Орхус и Оденсе, други и трећи град по величини у земљи. Влада је такође одлучила да затвори школе за ученике од петог и старијих разреда и пређе на наставу на даљину. Овим мерама погођена је готово половина данског становништва.

У Данској се последњих дана бележи стални пораст броја заражених, а од почетка пандемије у овој острвској земљи забележена су 90.603 случаја вируса, 885 са смртним исходом. Данас је регисторвано више од 2.000 нових случајева.

Министар здравља Магнус Хојнеке упозорио је да вирус и даље има снагу да обори здравствени систем и остави озбиљне последице за собом. Од ранијих мере на снази су забрана окупљања за више од десет особа, која укључују и приватне скупове, а продужена је и обавеза ношења заштитних маски у јавном превозу и продавницама.

Данске власти поступиле су према препорукама струке која упозорава да би зараза могла да достигне ниво од пролећа.

-Начин на који смо се борили против епидемије короне у Данској у великој мери је регулисан проценама здравствених радника, на које су политичари реаговали. Због тога је најновија оцена Института за серум такође важно средство за Кристиансборг, изјавио је др Петер Квортруп Геислинг.

Он је истакао да не сме да се дозволи више од 500 хоспитализованих дневно јер би се сада било многе теже борити него што је то рецимо био случај 1. априла.

-Сада смо много ближе заједно, а већ смо уморни од короне па је ово последња шанса да се успори зараза – рекао је Геислинг.

Истовремено , ситуација у здравственом систему ризикује да се погорша чињеницом да ће здравствени радници бити послати кућама у много већој мери него на пролеће, јер се више пажње посвећује изоловању блиских контаката са зараженим људима.

А ту су и старији и најугроженији у старачким домовима. Крајем лета и јесени могуће је било задржати мали број новоинфицираних штићеника старачких домова, али последњих недеља број инфекција се повећао и све већа инфекција у заједници може још више отежати заштиту угрожених.

„Мора се очекивати ризик од даљег ширења на старачке домове и друге установе и даље повећање стопе смртности“, наводи се у меморандуму Иститута за серум.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *