Stari Brod je srpski Titanik za koji niko ne zna

Pre 79 godina, na Mladence, zabeleženo je jedno od najvećih stradanja Srba. Tokom ustaške ofanzive u istočnoj Bosni, na Mladence, 1942. u Miloševićima i Starom Brodu, na obali Drine, ubijeno je 6.000 Srba izbjeglih iz Sarajeva, Kladnja, Han Pijeska, sa Romanije i Sokoca, koji su, bežeći od ustaša, pokušali da pređu Drinu i spas pronađu u Srbiji.

Tog marta 1942. godine, Crna legija Jure Francetića do obala Drine je prognala sve srpsko iz 273 sela i varoši, i tu je počeo masakr.

Prema rečima književnika Matije Bećkovića, Stari Brod je Titanik za koji niko ne zna, iako je, kako ističe, u Drini podavljeno više nego u Atlantskom okeanu, na brodu za koji zna čitav svet.

Jure Francetić je, tada, svom poglavniku Anti Paveliću poslao čuturicu drinske vode uz poruku „da je sretan što može da javi da hrvatske ustaške puške sada čuvaju povijesnu hrvatsku granicu na Drini“. Za zločin u Miloševićima i Starom Brodu nikada niko nije odgovarao!

Zver: Jure Francetić

U istoriju ljudskog besčašća ostaće zabeleđeno da su tog dana na levoj obali Drine, petnaestak kilometara nizvodno od Višegrada, ustaše stigle srpski zbeg od desetak hiljada duša, sa ženama, starcima i decom, i prave stravičan masakr. Zabeleženo je da je 300 devojaka skočilo sa litice u Drinu da ne bi pale u ustaške ruke.

Zvuči neverovatno, ali jedna nemačka jedinica koja se nalazila na desnoj obali Drine nije mogla više da gleda masakriranje srpskog stanovništva, pa je pucala u vazduh vičući: „Curik ustaš!“ To su potvrdili preživeli koji su ispričali i da su nemački vojnici i nedićevci čamcima i skelama, sa lokalnim čamdžijama uspeli da spasu i prevezu preko reke nekoliko hiljada Srba…

Pre nekoliko godina  u Starom Brodu osveštano spomen obeležje, spomen-muzej starobrodskim žrtvama. U spomen-muzeju u Starom Brodu postavljeno je 27 skluptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

Spomen-muzej je uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika, a izgradnju su finansirali privrednici Miodrag Davidović Daka i Spasoje Albijanić.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *