Писмо дечака из Херцег Новог Светом Сави

На литији у Тивту дечак из Херцег Новог Милош Богдановић, прочитао је своје писмо Светом Сави у коме се светитељу обраћа као дечак Србин. Писмо је било повод за бројне негативне коментаре режимских црногорских медија, које су га дочекали на нож, а ево шта је у њему Милош поручио:

„Водићемо овај разговор ти и ја, сада и овдје, у нашој Црној Гори. На почетку, желим да ти се захвалим за писменост коју си нам даривао, као и за многе манастире, школе и цркве. Разговарамо у граду Херцег Новом, који је носилац твог ордена. Овдје те сви много волимо.Ту су твоје цркве и манастири. Нажалост више нијеси на зидовима наших школа. Не, то није била дјечија одлука, као ни одлука већине наших учитеља. То је била одлука оних који данас покушавају да отму твоју и нашу српску цркву. Оних који не поштују Ћирила и Методија и нашу ћирилицу. Ти исти желе да отимају храмове и руше крстионице, али упркос њима, ми опстајемо.

И, вјеруј ми да никада нисмо били јачи и сложнији. Ученик сам петог разреда и већ много знам о теби… Десет ми је година, а не осјећам да живим у слободи. Као да је слобода одбјегла од нас далеко. Желио бих да се и у школама у Црној Гори осјећам онако слободно и поносно као када дођем у братску Србију и твој Храм на Врачару, свети оче Саво, гдје без страха и стрепње могу да будем твоје вјерно српче.

Хвала Богу, имамо и ми овдје нашег митрополита Амфилохија и владике, који нас предводе у очувању наших светиња и језика. Помислићеш да ме неко учи да ти напишем све ово, не. То је моја и само моја одлука. Тешко ми је да живим негдје гдје ћу стално морати да стрепим шта ћу и на који начин рећи и ко ће ми замјерити. Срећа је само што живим у граду који осјећам дијелом српске светосавске земље!“, стоји између осталог у писму Светом Сави које је прочитао десетогодишњи Милош из Херцег Новог.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *