Човек који је ујединио све Србе света

Др Марко Лопушина овогодишњи добитник Златне медаље заслуга за народ више од четири деценије пише о српском расејању, јединству са матицом и очувању српског националног бића 

Пише: Здравко Елез

Сретењска Златна медаља заслуга за народ ове године засјала је на грудима и др Марка Лопушине, новинара, писца, неуморног истраживача и човека који је пуне четири деценије посветио изучавању српске дијаспоре.  Све што је сазнао о расејању упаковао је у у хиљаде текстова и репортажа, 25 књига и тротомну енциклопедију, а недавно је из штампе изишла његова 101. књига, што га сврстава међу најплодније писце не само Србије, него и целог региона, а и шире.

-Од народа и државе добио сам ово сретењско одликовање као истраживач и историчар српске дијаспоре. У својим књигама о расејању ујединио сам све Србе света. Ово признање ме искрено обрадовало, понајвише јер је то одликовање за све нас у породици, за све пријатеље, за све поштоваоце. Захваљујем се мојој Јелени, нашем Душану и његовој Мирни, који ме увек подржавају у раду, захваљујем се академику проф Светлани Матић из Беча која ме предложила за одликовање и хвала свима на искреним честиткама – рекао је кратко за „Тамо далеко“ Лопушина.

Иако гази осму деценију живота још увек ствара, а често се ексклузивним прилозима јавља и нашем порталу.  За високо државно одликовање предложило га је  аустријско-српско културно друштво “Вилхамина Мина Kараџић” из Беча „због деценијске активности на очувању и развоју српског националног идентитета, јединства Срба у расејању и матици, очувања и развоја српске културне баштине у иностранству и бриге о српском националном бићу“.

Неуморни истраживач

„Прва његова књига “Сви Срби света” објављена је почетком деведестих, да би потом након истраживања српске заједнице у иностранству објавио серију књига о Србима у Америци, у Аустрлији, Русији, Немачкој, у Аустрији, Скандинавији, Србима у земљама Источне Европе. Своју историју Срба у расејању Лопушина заокуружеује тротомним издањем “Енциклопедије српске дијаспоре” о Србима у прекоморским земљама, Србима у централној Европи и Србима на Балкану“, наводи се у образложењу српског друштва из Беча.

Даље се наводи да се др Марко Лопушина исказао не само као истраживач и историчар српске дијаспоре, већ и као национални радник који активно брине о судбини српског народа у расејању.

„Активно учествује у раду Матице исељеника Србије, Матице српске у Одбору за исељеништво, САНУ на остварању “Српске Енциклопедије”  у одељку о дијаспори, у Теслиној научној фоиндацији из САД, у многим српским друштвима у расејању. Покренуо је пројекат “Мапирање српског народа у свету” да би сe научно утврдио број и локација српског народа у расејању. Инцирао је пројекат “Музеј српске дијаспоре” у Србији, који треба наредне године да се реализује у Министарству културе Р. Србије“, каже се на крају предлога аустријско-српско културно друштво “Вилхамина Мина Kараџић” из Беча.

Тешко је у једном тексту написати све оно чиме се на свом новинарском путу бавио Марко Лопушина, теме које је до детаља обрађивао, догађаје које је „покривао“, али ево неколико основних подаака о овом неуморном човеку.

Биографија

Марко С. Лопушина рођен је 1951. године у Рашкој, Србија. Основну школу и Гиманзију завршио је у Брусу, а Факултет политичких наука у Београду.

Радио је у листу „Секундарне сировине” као новинар и уредник, у листу „Здраво” као новинар, у магазину „Интервју” од 1981. као новинар, уредник, а 1997. био и главни уредник. А потом уредник у магазину „Профил”. Био је репортер листа „Недељни телеграф” и осам година репортер „Вечерњих новости”.

Аутор је шездесетак књига о исељеницима “Енциклопедија српске дијаспоре”), обавештајним службама (“Убиј ближњег свог”, “Убице у име државе”) и делинквенцији “Српска мафија”), знаменитим људима (“Најбогатији Срби света”, “Теслин народ тамо и овде”).

Сарадник је САНУ и Матице српске на “Српској Енциклопедији”, поглавље о исељеницима и дијаспори. Сарадник је Академије наука и уметности Републике Српске на “Енциклопедији Републике Српске” о Србима у расејању.

Члан је Матице српске, Матице исељеника Србије, УНС, УKС. Почасни је члан Удружења српских писаца у дијаспори “Седмица” из Франкфурта. Увршћен у књигу „Kо је ко у Србији” и “Kо је ко у САД и Kанади”.

Добитник је награде „Лаза Kостић” УНС за 2002. годину. Добитник је Признања издавачке куће „Народна књига” у 2003. години, као најбољи публициста у Србији и Црној Гори и на Балкану. Власник је златног прстена Удружења новинара Србије, као један од најбољих новинара Србије за 2004. годину.

Добитник је Бронзане повеље на Интернационалном фестивалу репортаже 2004. године у Сомбору. Добио је посебну Плакету Народне скупштине Србије, Одбора за дијаспору, фебруар 2014. године.

Матица исељеника Србије је за “Енциклопедију српске дијаспоре” у априлу 2017. доделила Повељу “Растко Петровић” за допринос сарадње матице и Срба у расејању.

Добитник је 2019. године специјалне Повеље удружења “Kорени” и издавачке куће “Прометеј” за допринос развоју матице и расејања. Лопушина је ово звање заслужио јер се четири деценије бави истраживањем Срба у расејању. Његова мисија је, како сам каже, да оживи мисао Вука Стефановића Kараџића, које је једном приликом рекао: „Срби сви и свугде“!

Ту Вукову мисао Лопушина је претворио у дела која окупљају све Србе света на једном месету. Такав је и филм “Теслин народ”

Документарни филм „Теслин народ“, редитеља Жељка Мирковића, чији је главни сценариста, био је кандидат за Оскара. Филм је потом уврштен је у најзначајније архиве водећих институција у САД. На Фестивалу српског филма организације “Серб Натионал Федератион” филм “Теслин народ” је добио 2019. године награду Спирит Аwард.

Носилац је Ордена Вук Стефановић Kараџић Државне заједнице Србија и Црна Гора за допринос српској култури, информисању и очувања идентитета Срба у дијаспори. Власник је Златне значке KПЗ Србије, награде „Драгиша Kашиковић”, као и Медаље „Светозар Милетић” и Сребрне медаље “Никола Тесла”. Добитиник је Златне Телсине медаље од Теслине научне фондације из Филаделфије 2021. године.

Данас Лопушина, иако пензионер, пише за “Вечерњих новости” из Београда, „Српско Огледало“ из Чикага, „Српски Глас“ из Мелбурна, Српску заједницу у Марибору, портал “Тамо далеко” из Данске, “Расејање” из Немачке.  Управо ради на новој књизи о српском расејању “Срби у Великој Британији”

Др Марко Лопушина живи у Земуну, ради у Београду и пише широм српског расејања. Ожењен је и отац сина Душана, који ради у УН у Београду.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *