Орбан открио споменик велике Мађарске

Мађарски премијер Виктор Орбан поново се нашао у жижи интересовања у региону због мапе „Велике Мађарске“, након што је отворио споменик на којем се налази спомен-плоча са мапом, на којој су и делови Србије.

На споменику који је Орбан открио 4. јуна на граници Мађарске и Словачке поводом стогодишњице потписивања Тријанонског споразума налази се и спомен-плоча са мапом Мађарске из времена пре распада Аустро-угарског царства, која обухвата Војводину, као и друге делове Србије, Хрватске, Словеније, Словачке, Аустрије, Румуније, Украјине.

ImageТријанонски споразум потписан је убрзо после Првог светског рата у палати Тријанон у Версају, а његовим одредбама је након распада Аустро-Угарске мађарска територија смањена за две трећине. На споменику су словима од неруђајућег челика угравирана имена укупно 12.500 градова, села и општина које су до 1920. године припадале Мађарској, односно Аустро-Угарској.

​Орбанова влада платила га је 16 милиона евра, а у средишту гранитног комплекса, Споменика националног јединства, гори вечни пламен. За догађај је компонована посебна опера, по узору на Рихарда Вагнера, а званицама су се на отварању делиле и црне траке жалости.

Хрватски портал Индекс пренео је да се међу спомен-плочама, уз мапу „велике Мађарске“, налази и она на којој пише „Фиуме – тенгерре магyар“, што значи „Ријека – Мађарска до мора“. На крају говора, у којем је навео да су велики делови мађарске територије „насилно отцепљени“, Орбан је рекао да је срећан што ће са Словацима, Хрватима, Србима и Словенцима градити заједничку будућност.

Видео снимак догађаја на којем се види карта „велике Мађарске“ и спомен-плоча са спорним натписом објављена је на Орбановом званичном Фејсбук налогу.

Орбан се почетком маја нашао на мети оштрих критика у региону, након што је на друштвеним мрежама објавио мапу „велике Мађарске“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *