Деценија Сабора крајишких Срба из Чикага

Најмлађа српска организација у Чикагу – Сабор крајишких Срба обележио je 19. јуна 2022. године деценију рада. На одржаној свечаности секретар Стеван Докић је подсетио на активности у протеклој деценији истичући хуманитарни рад. Скоро да нема српске цркве или манастира у Далмацији који од овог удружења из Чикага нису добили финасијску помоћ за послератну обнову.

За реализацију прогрмских активности на тему Крајине и Крајишника упућена је помоћ крајишким организацијама у Отаџбини и Завичају. Додељене су захвалнице појединцима и инстиуцијама који су придонели раду Сабора крајишких Срба у Америци и Србији.

Приказана je и изложба о знаменитим Србима Далмације аутора Милорада С. Кураице. На скупу су говорили генерални конзул Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић, председник Српске народне одбране за Америку Драган Вујошевић, протонамесник др Бранислав Кончаревић, а стихове крајишких писаца говорио је глумац Миленко Шишарица.

Изабрана је нова управа и за председника Томо Каран. Најављен је почетак сарадње са Крајишко-српском академијом наука и умјетности, Културном заједницом Крајине и наставак сарадње са Докоментационо-нформативним центром Веритас из Београда.

Погледајте све фотографије у галерији:

Текст и фотографије: Светозар Данчуо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *