Ћирилица за интернет и штампу

Ново ћирилично писмо са четири фонта представљено је данас, а може да се користи и на интернету и у штампи.

Израду овог писма је омогућила Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) у сарадњи са удружењем Типометар. Ауторка фонтова је професорка Факултета примењених уметности Оливера Стојадиновић, а фонтове је могуће бесплатно преузети овде.

Foto: PromoНово писмо погодно је за употребу и у штампи и на интернету, иако је рађено превасходно имајући у виду употребу на интернету, како наглашава руководилац Сектора маркетинга и комуникација РНИДС-а Предраг Милилћевић.

-Осим тога, изузетно добро се приказује и чита на малим екранима, какви су екрани паметних телефона путем којих најчешће приступамо интернет садржајима – каже Оливера Стојадиновић, ауторка фонтова.

Foto: PromoПроблем при употреби ћирилице у Ворду је што се за поједина слова користе облици руске ћирилице, чак и кад фонтови имају српска ћириличка слова, јер та слова најчешће подржавају само професионалне апликације за текст и графику, рекла је доценткиња Факултета примењених уметности Ана Продановић.

Ћирилички интернет домен .СРБ је наш други национални домен и, после руског .РФ, то је други интернет домен на свету који је могуће регистровати на ћириличком писму, а његова регистрација је почела 27. јануара 2012.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *