Прикупљени потписи за тужбу против Црне Горе

Удружење за заштиту уставности и законитости предало је Влади Србије иницијативу коју је потписима подржало више од 10.000 грађана. Од државе траже да Европском суду за људска права поднесе тужбу против Црне Горе због спорног Закона о слободи вероисповести који је угрозио право на имовину СПЦ, право на правично суђење и слободу вероисповести.

Наводе и да би такав поступак убрзао процедуре пред судом у Стразбуру, јер потписнице Конвенције о људским правима могу да туже једна другу, док појединци морају да исцрпе сва правна средства у својој земљи, што би, у овом случају, могло да траје и до десет година, кажу у Удружењу.

„Верујемо да је ово једино ефикасно правно средство и враћа нас на темељ владавине права и враћа нас на темељ мира. Јуче смо имали снимке бруталних инцидената и то је нешто на шта смо упозоравали. Чини ми се да само давање неких дипломатских изјава и политичких оцена неће бити у стању сигурно да реше проблем“, рекао је Саво Манојловић из Удружење за заштиту уставности и законитости.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *