Злочини Тачија су доказ и Клинтонових злочина

Хашим Тачи, oмиљени борац за слободу председника Била Клинтона оптужен je за масовна убиства, мучења, отмице и друге злочине против човечности. Клинтонова администрација је 1999. године покренула 78-дневну кампању бомбардовања Србије у којој је убијено до петнаест стотина цивила у Србији и на Косову, што су амерички медији с поносом представљали kao рат против етничке пристрасности. Тај рат је, као и већина изговора спољне политике САД, увек био срамота.

Clinton Statue
Статуа Била Клинтона у центру Приштине

Косовски председник Хашим Тачи оптужен је у десет тачака за ратне злочине и злочине против човечности од стране међународног суда у Хагу, у Холандији. Тачија терете и других девет мушкараца за „ратне злочине, укључујући убиства, насилна нестанка особа, прогон и мучење.“Тачи и остали оптужени осумњичени су да су „кривично одговорни за скоро 100 убистава“, а оптужница је укључивала „стотине познатих жртава косовских Албанаца, Срба, Рома и других националности и укључујући и политичке противнике“.

Креатори политика у Вашингтону Хашима Тачија су представили као антитерористу, а био је шеф Ослободилачке војске Косова (ОВК) која се борила да протера Србе са Косова. Клинтонова администрација је 1999. године признала ОВК као „борце за слободу“ упркос њиховој ужасној прошлости и пружила им огромну помоћ. Само годину раније Стејт Департмент осудио је „терористичке акције такозване Ослободилачке војске Косова“. ОВК је била снажно умешана у трговину дрогом и имала је блиске везе са Осамом бин Ладеном.

Али, наоружавање ОВК и бомбардовање Србије помогли су Клинтону да се представи као борац против неправде, а у томе су му на бесраман начин помогли и многи конгресмени. Сенатор Џое Лиеберман (Д-ЦН) тврдио је да Сједињене Државе и ОВК „стоје за истим вредностима и принципима.

„ОВК се бори за људска права и америчке вредности“, говорио је, а пошто су званичници Клинтонове администрације јавно поредили српског лидера Слободана Милошевића са Хитлером, свака пристојна особа била је дужна да аплаудира кампањи бомбардовања.

И Срби и етнички Албанци починили су злочине у оштрој свађи на Косову. Али да би посветило своју кампању бомбардовања, администрација Клинтона махнула је чаробним штапићем и учинила да злочини ОВК нестану. Британски професор Филип Хаммонд приметио је да кампања бомбардовања од 78 дана „није била искључиво војна операција: НАТО је такође уништио циљеве„двоструке намене“, као што су фабрике, градски мостови, па чак и главна телевизијска зграда у центру Београда, у покушају да терорише земљу да се преда“.

НАТО је више пута бацао касетне бомбе на пијаце, болнице и друга цивилна подручја. Касетне бомбе су експлозивне направе дизајниране да буду разбацани по непријатељским трупама. НАТО је бацио више од тринаест стотина касетних бомби на Србију и Косово, а свака бомба у себи има 208 бомби које су падобраном летеле на земљу. Стручњаци за бомбе процијенили су да је више од десет хиљада неексплодираних бомби разбацано по Србији, а када је бомбардовање завршено многа деца и људи су страдали и осакаћени.

У последњим данима кампање за бомбардовање Вашингтон пост известио је да „неки председнички помоћници и пријатељи описују Косово као Клинтонов „најбољи час“.

Убрзо након завршетка кампање бомбардовање 1999. године, Клинтон је изговорио оно што су његови помоћници означили као Клинтонова доктрина: „Било да је унутар или изван граница земље, ако светска заједница има моћ да је спречи, треба да заустави геноцид и етничко чишћење“. У ствари, Клинтонова доктрина била је да председници имају право да започну бомбардовање страних земаља на основу било какве безобразне лажи коју ће амерички медији поново активирати. У ствари, лекција из бомбардовања Србије је да амерички политичари само требају јавно да рецитују реч „геноцид“ да би добили дозволу за убиство.

Након завршетка бомбардовања, Клинтон је уверио српски народ да су се Сједињене Државе и НАТОимале намеру само да уложе мировне напоре „уз разумевање да ће заштитити Србе, као и етничке Албанце, и да ће отићи када се мир обвлада“. У следећим месецима и годинама, америчке и НАТО снаге су стајале док је ОВК наставила са етничким чишћењем, убиствима, уништавањем цркава и српске имовине. Скоро четвртина милиона Срба, Цигана, Јевреја и других мањина напустило је Косово након што је господин Клинтон обећао да ће их заштитити. До 2003. године, готово 70 одсто Срба који су живели на Косову 1999. године протерано је и побегло, а Косово је постало 95 одсто албанско.

Али, Тачи је остао користан за креаторе политике Сједињених Држава. Иако је након освајања власти на Косову био широко означаван као наркобос и човек огрезао у корупцији, потпредседник Џое Бајден је 2010. поздравио Тхација као „Џорџ Вашингтон са Косова“. Неколико месеци касније, извештај Савета Европе оптужио је Тачија и оперативце ОВК за трговину људским органима. У у извештају се наводи да је Тачи организатор одвођења заробљених преко границе у Албанију после рата, где је, како се наводи, већи број Срба убијен због својих бубрега, који су продати на црном тржишту“. У извештају се наводи да су, када су „хирурзи за трансплантацију“ били спремни за операцију, српске заробљенике појединачно изводили из „сигурне куће“, нападач ОВК би их убио, а њихови лешеви брзо би потом пребачени у оперативну клинику. “

Упркос оптужби за трговину органима, Тачи је био звезда на годишњој конференцији Глобалне иницијативе коју је објавила Фондација Клинтон у 2011, 2012. и 2013. години, где је позирао за фотографије са Биллом Клинтоном. Можда је то био погодак од уговора о лобирању од 50.000 долара месечно који је Тачијев режим потписао са Подеста Гроупом, којим је управљао будући менаџер кампање Хиллари Клинтон, Џон Подеста.

Клинтон остаје херој на Косову, где је у главном граду Приштини постављена његова статуа „с подигнутом левом руком, типичном гестом вође који поздравља масе. У десној руци држи документе урезане датумом када је НАТО почео бомбардовање Србије, 24. марта 1999. “ Било би тачније приказати Клинтона како стоји на хрпи лешева жена, деце и других убијених у америчкој кампањи бомбардовања.

Године 2019. Бил Клинтон и његова бивша државна секретарка Маделин Олбрајт, која је била највећи заговорник бомбардовања Србије, посетили су Приштину, где су „третирани као рок звезде“ док су позирали за фотографије са Тачијем. Клинтон је обраћајући се Тачију изјавио:

„Волим ову земљу и увек ће ми бити једно од највећих почасти у животу да стојим са тобом на бранику слободе, а против етничког чишћења српских снага. Тачи је доделио Клинтони и Олбрајтовој медаље за слободу „за слободу коју је он донео нама и мир за цео регион.“ Олбрајт се представља као жена која визионарски упозорава на фашизам у Трумповој ери. Заправо, једино признање које Олбрајтова заслужује заслужује је „месар Београда“.

Клинтонов рат против Србије био је Пандорина кутија од које свет још увек пати. Будући да су политичари и већина медија рат против Србије приказали као морални тријумф, Бушовој администрацији је било лакше оправдати напад на Ирак, Обаминој администрацији да бомбардује Либију, а Трумповој да више пута бомбардира Сирију. Све те интервенције посејале су хаос који и даље псује наводне кориснике.

Бомбардовање Србије 1999. године од стране Била Клинтона била је једнака велика превара као што је и превра Џорџа Буша коју је убедио нацију да треба бомбардовати Ирак. Чињеница да су Клинтон и други високи амерички владини дужносници наставили да величају Хашима Тачија упркос оптужбама за масовна убиства, мучења и трговину органима, још један је потврда о невероватним поступцима већине америчке политичке елите. Да ли ће Американци следећи пут поново бити лаковерни када политичари у Вашингтону и њихови савезници у медијима измишљају глупе изговоре за пакао који ће донети некој несрећној земљи?

Извор: The Libertarian Institute 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *